top of page

A levendula olaj természetes kémiai vegyülete: a linalool szervezetünkre gyakorolt hatásai

Frissítve: 2020. aug. 1.

A linaloolt gyakran használják az aromaterápiában, mint egy alvást elősegítő szert, relaxánst és mint a szorongás kezelését évezredek óta. A linalool kulcsfontosságú szerepet játszik az E-vitamin termelésében a szervezetben, ami miatt nagyon fontos terpén az egészséges működéséhez. A levendula illóolaja mellett a majoranna illóolaja, a fahéj, a koriander, a kakukkfű, és a rózsa illóolaja is tartalmazza ezt a csodás vegyületet.


Több, mint 200 növényfaj termel linaloolt, főleg a Lamiaceae (mentafélék, illatos fűszernövények), a Lauraceae(babér-, fahéj- és rózsafafélék, a linalool gyakran előforduló terpén a kannabiszban is. A terpénvegyületek a szervezetünkben az öngyógyítási folyamatokat újraindítják és segítik, segítenek fenntartani a test belső egyensúlyát, azaz a homeosztázist, ami szükséges az optimális egészség eléréséhez.A szervezetben a linalool biztonságosan lebomlik, így az emberi testre nézve ártalmatlan.Kutatások kimutatták, hogy a linalool (linalol) hatásos a baktériumokkal szemben.Nem toxikusak, gyermekek és idősek esetében is biztonságosan használhatóak, biztonságosak bőrön alkalmazva, gyakran használják bőrápoló termékekben.

Gyógyászati alkalmazásai:


Fájdalomcsillapító – Enyhíti a fájdalmat

Antidepresszáns – Enyhíti a depresszió tüneteit

Antiepileptikus – Csökkenti az epilepsziás rohamokat és görcsöket

Gyulladáscsökkentő – Csökkenti a gyulladást a testben.

Antipszichotikus – Nyugtató hatása enyhíti a pszichózis tünetei.

Anxiolitikus – Enyhíti a szorongást

Inszomnia ellenes/Altató hatású – Elősegíti az alvástJelenleg folyó tanulmányok


Gyulladáscsökkentő: A linaloolról kimutatták, hogy erős gyulladásgátló szer az illóolajokban amelyek tartalmazzák, ebben a 2002-es Fitogyógyszerek Folyóiratban (Journal of Phytomedicine) megjelent tanulmány szerint, potenciálisan segítve az olyan különböző gyulladással kapcsolatos betegségeket, mint a rák, az ízületi gyulladás és a Crohn-betegség. Ez azt jelzi, hogy a toxikusság nem a linalool miatt van, mivel az csökkenti a gyulladást.


Fájdalomcsillapító: készítettek egy tanulmányt 2002-ben, amely megmutatta, hogy a linalool egy gyulladáscsökkentő és folytatták 2003-ban, amiben azt mutatta ki, hogy fájdalomcsillapító is. A fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatás úgy tűnt, hogy az fájdalomellenesség eredménye, ami azt jelenti, hogy a linalool blokkolja a fájdalom érzését, nem pedig egy másik mechanizmust használ, hogy csökkentse a fájdalmas érzéseket és emellett több bizonyítékot találtak arra, hogy erős gyulladáscsökkentő.


Görcsoldó: Ebben a 2010-es vizsgálatban egereken, a linalool három al-típusát vizsgálták meg, hogy megfigyeljék görcsoldó hatásukat. Ez azt jelenti, hogy a linalool egy potenciális kezelés lehet görcsrohamokra epilepsziás illetve agydaganatos betegek esetében. Más tanulmányok szintén vizsgálták és kutatták a linalool görcsoldó hatását.


Nyugtató/Altató hatású: Egy 2008-as tanulmány elátámasztotta a linalool nyugtató tulajdonságait. A tanulmány becslése szerint 19 millió amerikai szenved szorongással összefüggő betegségekben, az emberek 16 százaléka a 18 és 54 éves korosztályban szenved egy vagy több szorongásos betegségben, amelyek olykor kábítószer használathoz és a hangulati zavarokhoz vezetnek. Ez a tanulmány kimutatta, hogy a linalool egy erős nyugtató és valódi hatékonyságot nyújt azoknak, akik szorongásos zavarokban szenvednek és azok egyik leggyakoribb mellékhatásában, az álmatlanságban. A linaloolal segít a betegeknek elegendő alvás biztosítani, ami szükséges a homeosztázis (egyensúly) és az egészség fenntartásához. Megfelelő alvás kritikus fontosságú, hogy a betegek a leghatékonyabban harcoljanak a betegségük ellen.


Antidepresszáns: A linalool hasonlóan segíthet olyan más kannabinoidok mellett amik szintén hatásosan képesek enyhíteni a depressziót, segítséget nyújthatnak az ilyen panaszok kezelésében.


Rák: Gyulladásgátló szerként a linalool kétféleképpen hatásos a rák ellen: megakadályozza, hogy kialakuljon, és megakadályozza a fejlődését. A Journal of Molecular Sciences egyik tanulmánya szerint a linalool különösen előnyös lehet olyan mellrákos betegek számára, akiknek a daganata gyógyszer rezisztens. A gyógyszerrezisztencia súlyos problémát jelent a rosszindulatú daganatok esetében, egyes daganatok kezdetben – vagy évekig – reagálnak a kezelésre, mielőtt gyógyszerimmunitás alakulna ki. Ha a linalool érzékennyé teszi a daganatokat olyan gyógyszerekre, amelyek képesek megölni azokat, akkor fontos része lehet kezeléseknek.Forrás:

450 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page