top of page

Csodálatos citrusok- végtelen pozitív élletani előnyei

Frissítve: 2022. jún. 13.A citrusfélék a Rutaceae családjába tartozó nemzetség, és olyan fontos növényeket foglal magában, mint a narancs, citrom, bergamot, mandarin, pommelo, grapefruit, lime, kumquat, stb. A citrusfélék illóolajai néhány fontosabb biológiailag aktív vegyületből állnak, mint például az α-/β-pinén, szabinén, β -mircén, d-limonén, linalool, α-humulén és α-terpineol. Ezek a vegyületek számos egészségre jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, mint például antioxidáns, gyulladáscsökkentő, stb., amellett, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek óriási potenciállal rendelkeznek az élelmiszer-ipari felhasználásban is. A limonén egy természetes biológiailag aktív kémiai vegyület, aminek kifejezetten citrus szaga és aromája van, kissé édes, mégis fanyar és keserű, leggyakrabban legmagasabb koncentrációkban a citrusfélék héjában találjuk meg.


A limonén egy széles körben felhasznált terpén vegyület, parfümökben, háztartási tisztítószerekben, élelmiszerekben és gyógyszerekben is megtalálható. A limonén széles körben elterjedt használatának egyik fő oka a nagyon alacsony toxicitása. A citrusfélék héjából vízgőz-desztillációval kinyert illóolaj koncentrált, azaz tömény. Alkalmazható párologtatóban, kiváló levegő-terek tisztítására, fertőtlenítésére.


A limonénnek számos gyógyászati ​​hatása lehet, többek között a méregtelenítés, nyirok és emésztőrendszer tisztítása, fogyás és az emésztés elősegítése, valamint a gyomorbántalmak megelőzése. Kimutatták, hogy gombaellenes szer, így természetes megoldást jelenthet gombás fertőzések kezelésére. A limonén hatékonyságot mutat a szorongás és a depresszió kezelésében. Leginkább érdekes, hogy a limonénről kimutatták, hogy képes stimulálni az immunrendszert, valamint hatékony kiegészítő kezelés lehet rákos betegségek esetén. Ha szeretnénk környezetbarát takarítást otthonunkban, akkor a citrusfélék olajai tökéletes választás lehet. Alkalmazhatjuk szórófejes palackban, vízhez adva 2-3 cseppet így konyhai pultok, egyéb felületek fertőtlenítéséhez, tisztításához, vagy felmosóvízhez is adhatjuk kémiai anyagok helyett.


Számos tanulmány kimutatta a citrusfélék különféle jótékony hatásait és összetevőit, mint például antioxidáns, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, rovarölő tulajdonságokat. A citrusfélék jótékony hatásúnak bizonyultak a mentális betegségek kialakulásának esélyének csökkentésében is, mint például a szorongás elleni szorongásoldó és az Alzheimer-kór elleni antikolinészteráz stb.. A citrusfélék számos fontos másodlagos metabolitot tartalmaznak, például aszkorbinsavat, flavanonokat, fenolokat és pektint, amelyekről ismert, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek az emberi egészségre nézve . Ezenkívül a citrusfélék flavonoidjait a szabad gyökök ellen használják, és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint az agy és a degeneratív betegségek csökkentésére használják.

🍋A limonént legmagasabb koncentrációkban a citrusfélék héjában találjuk meg. 🍋A limonén hatékonyságot mutat a szorongás és a depresszió kezelésében. 🍋Limonénről kimutatták, hogy képes stimulálni az immunrendszert


Gyógyászati alkalmazásai: 🍋Antidepresszáns – Enyhíti a depresszió tüneteit 🍋Gombaellenes – Gátolhatja a gombák növekedését 🍋Gyulladáscsökkentő – Csökkentheti a gyulladást a testben. 🍋Anti-proliferatív – Gátolhatja a rákos sejtek növekedését 🍋Anxiolitikus – Enyhíti a szorongást 🍋Gastro-oesophagealis reflux – csökkenti a savas refluxot. 🍋Immunostimuláns – Serkenti az immunrendszert.A doTERRA esszenciális citrusolajai olyan tisztaságúak, melyeket belsőleg is fogyaszthatunk: többek között mandarin, bergamott, grapefruit, citrom, lime, zöld mandarin, és vadnarancs. Tehetünk egy pohár vízbe, vagy bármilyen süteménybe, édességbe, italba- a limonádé készítésénél is bátran bevethetjük! Minden citrusolaj a gyümölcs héjából származik. A citrusfélék illóolajai is mind hidegkifejtéssel, más néven hidegsajtolással készülnek. Ezek az olajok belsőleg vagy diffúzióval is kiválóan alkalmazhatók. Bár helyileg- bőrön is használhatóak (kozmetikai céllal is szuperek zsíros, pattanásos bőrre), fontos hogy 12 órán keresztül kerülni kell a napfényt!

doTERRA Vadnarancs limonén tartalma:80%-97% doTERRA Lime limonén tartalma: 40-70%

doTERRA Grapefruit limonén tartalma: 90-97%

doTERRA Lemon limonén tartalma: 55-75%

doTERRA Bergamott limonén tartalma: 20-55%

Jelenleg folyó tanulmányok és független kutatások


Szorongás: A Brain Research folyóirat 2012. áprilisi kiadásában közzétett tanulmány megállapította, hogy a limonén olyan erős anxiolitikus jellegű hatásokat mutatott, annyira enyhe mellékhatásokkal, hogy új kezelésként ajánlották szorongásra.


Antidepresszáns: A limonén nemcsak a szorongás, hanem a depresszió kezelésére is hatásosnak bizonyult. Egy 2012-es vizsgálat a limonén szerepét vizsgálta kortikropin felszabadító faktorként rágcsálók agyában, és megállapította, hogy figyelemre méltó és jeneltős kezelés lehet depresszióra.


Gyulladáscsökkentő: Egy 2010-es tanulmány a limonén gyulladáscsökkentő hatásait vizsgálta, és azt találták, hogy az asztma képes lehet az asztma kezelésére a citokinek gátlásával. A limonének hatékonyságát a rák elleni küzdelemben már sokszor tanulmányozták, az apoptózis és más mechanizmusok stimulálása révén. Ez a 2012-es tanulmány megállapította, hogy a limonén annyira erősen gátolja a gyulladást, hogy ezzel kemopreventív hatású, ami azt jelenti, hogy megakadályozza, visszafordítja és megelőzi a rákot. Ez a 2013-as tanulmány a limonént táplálékkiegészítőként történő alkalmazását javasolta a bélre kifejtett erős gyulladáscsökkentő hatása miatt.Emésztés: Egyes források azt mondják, hogy a limonén hasznos az emésztési és a gyomor-bélrendszeri problémák kezelésében, de csak korlátozott kutatást található ennek alátámasztására. Az egyetlen tanulmány a már említett vizsgálat a limonén erős gyulladáscsökkentő képességeiről, amelyben kimutatták, hogy képes segíteni gyomor-bélrendszeri problémák esetén.


Mik azok a terpének?

A terpének a természetes kémiai vegyületek egy csodálatos családja, a legtöbb növényben megtalálhatóak, amiket a gyógynövényesek és a patikusok egyaránt felhasználnak gyógykészítmények és gyógyszerek készítésére. A növényekből nyert illóolajokat különböző hagyományos gyógyszerekben használják, mivel széles körűen kedvező hatást gyakorolnak az emberi egészségre. Napjainkig az illóolajok számos terpénjei, valamint az “erdei fürdőzés” esetén beszámoltak arról, hogy erős biológiai aktivitást mutatnak.A szárazság és napfény a terpének keletkezését a növényekben segíti. A növényvilágban igen elterjedtek. Az éterhez hasonlóan könnyen párolognak, ezért éteres vagy illóolajok, kellemes illatú vegyületek.FORRÁSOK:


Amerikai Országos Orvostudományi Könyvtár-Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7154898/

657 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page