top of page

Téli kedvencek: Szegfűszeg esszenciális illóolaj


Szegfűszeg, az illatos gyógyító... A szegfűszeg, mint fűszer mindenki számára ismert, és ilyenkor karácsony táján a legtöbb házban megtalálható.


A szegfűszeg csodálatos gyógyhatása


Hihetetlen, hogy mennyi aroma és gyógyhatás van egy ilyen pici rügyben! Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja. A szárított rügy nagyjából 20%-át kitevő eugenol olaj baktérium-, gomba- és vírusölő hatású. A szegfűszeget rengeteg nyavalyára alkalmazták az évszázadok során és használják mind a mai napig. Fertőtlenítenek, fájdalmat csillapítanak, emésztést serkentenek vele, ezen kívül többféle köptetőnek és görcsoldó krémnek is alapanyaga. De az alkoholról és a dohányzásról való leszokásnál is gyakorta alkalmazzák.


A szegfűszeget elődeink leggyakrabban emésztésük helyreállítására, hányingerre és hasmenésre használták, valamint a fogászati beavatkozásoknál, fertőtlenítőszerként, helyi érzéstelenítőként és fájdalomcsillapításként. Ha a szegfűszeg illóolajával átitatott vattacsomót helyezünk a fájós fogra, akkor a fájdalom pillanatok alatt megszűnik. Az olaj antibakteriális tulajdonságai okán gyakori összetevője a fogkrémeknek, szájöblítőknek, torokspraynek. A fogínygyulladás kezelésében és a szájüreg higiéniai ápolásában is jó eredménnyel használható.


Nagy szerepe volt a járványok megfékezésénél is. A szegfűszeg nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek gyulladáscsökkentő hatásuk révén a reumát és az ízületi gyulladást hatásosan gyógyítják. Csodálatos gyógyító hatását felhasználhatod még köhögésre, megfázás tüneteinek enyhítésére, asztmára, arcüreggyulladásra, orrjárataid tisztítására.Fertőtlenítő és görcsoldó tulajdonságának köszönhetően a szegfűszeg és a belőle nyert olaj hatékonyan alkalmazható vágott és horzsolt sebek, zúzódások, gombás fertőzések, égési sérülések, lábgombásodás esetén. A helyileg, bedörzsölőként alkalmazott olaj enyhíti az izomgörcsöt. Vértisztító hatása hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, így a szervezet ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben és könnyebben legyőzi a betegségeket. Kutatók szerint a szegfűszeg fogyasztása eugenol hatóanyaga révén hozzájárul a bőr-, a tüdő- és az emésztőrendszer rákos megbetegedéseinek megelőzéséhez.


Változatos felhasználása A különböző betegségek orvoslásán túl a szegfűszeg távol tartja a rovarokat, épp ezért érdemes narancsba szurkálni, és ezt tartani az étkezőasztalon. Illatos, fertőtlenít és távol tartja a molyokat is.

Mivel a szegfűszegolaj közvetlenül érintkezve a bőrrel gyulladást okozhat, ezért csak hígított formában használd!


Tartalom forrás: Életszépítők


A szegfűszeg esszenciális olaj itt vásárolható meg: https://www.gyogyitoolajok.com/product-page/doterra-szegf%C5%B1szeg-clove-15-ml

FÜRDŐSÓ AJÁNDÉK- KARÁCSONYFADÍSZ KÉSZÍTÉSE EGYSZERŰEN, SAJÁT KEZŰLEG


Adja meg a pihenés ajándékát ebben az ünnepi szezonban úgy, hogy megosztja az illóolajokat azokkal, akiket szeret. Ez a saját készítésű fürdősó megadja az aromaterápiás ünnepi karácsonyi hangulatot, a meleg fürdő terápiás kiegészítéseként megduplázódik a hatása. Egyszerűen vegye le a dísz tetejét és öntse a tartalmát a kádba. Testreszabhatja az egyes díszek színét és aromáját szárított gyógynövényekkel vagy természetes szinezékkel a karácsonyi listáján szereplő hozzátartozói számára. Hozzávalók -Kerek műanyag dísz -1 csésze Epsom-só, Himalájai vagy Tengeri só

(a dísz méretétől függően többre vagy kevesebbre lehet szüksége) -5–10 csepp a doTERRA szegfűszeg illóolajból ELKÉSZÍTÉSE: -Keverje össze a kívánt mennyiségű Epsom-sót egy tálban, és ha szükséges, adjon hozzá bőr számára biztonságos színezéket. -Adjon hozzá szárított gyógynövényeket vagy virágszirmokat a színhez és a hozzáadott aromához. -Adja hozzá a szegfűszeg illóolajat és jól keverje össze -Add hozzá a fürdősót műanyag díszhez, amíg meg nem telik. -Ha megtelt, tegye vissza a dísz tetejét. -Ha készen áll a használatra, adjon hozzá kívánt mennyiségű keveréket egy meleg fürdőbe.

219 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page