top of page

Természetes antibiotikum és gombaellenes szer: oregánóolaj

Az oregánó egy görög eredetű szó, amely „örömet” jelent. Az oregánóolaj természetes antibiotikumként használható megfázás, influenza és légzőszervi megbetegedések esetén is- bátran fordulhatunk ehhez a természeti csodához. Az oregánóból azaz szurokfűből kivont doTERRA esszenciális, belsőleg is fogyasztható olaj- gyermekeknél is alkalmazható talpba masszírozva és párologtatva (hideg vagy normál párásító készülékben, gyertyalángnál elveszíti gyógyhatását!)


Egy 2014-es tanulmányban a kutatók leírták, hogy az oregánóolaj gátolja az E-coli húsz különböző baktériumtörzsének növekedését, amely súlyos bélbetegségeket, vérszegénységet és akár még veseelégtelenséget is okozhat. Az oregánóolaj a Helicobacter pylori baktériummal szemben is hatékonynak bizonyult, ami egy nagyon jó hír, hiszen ez a baktérium okozza a nyombélfekély kilencven, míg a gyomorfekély nyolcvan százalékát. A kórházakban sok fertőzés alakul ki a húsevő, vagyis az MRSA baktérium miatt. Az oregánóolaj azonban ez ellen a baktérium ellen is hatásosnak bizonyult, legalábbis klinikai vizsgálatok alapján.


Világszerte évente 700 ezer ember, ebből 25 ezer EU-s állampolgár hal meg antimikrobiális rezisztencia (AMR), azaz antibiotikumoknak és más gyógyszereknek ellenálló baktériumok, paraziták, vírusok és gombák okozta megbetegedések miatt. Mivel az oregánóolaj is egyfajta antibiotikumként viselkedik, így a használata alatt és utána 2 hétig probiotikum szedése javasolt vagy nagy mennyiségű probiotikus ételek – joghurt, kefir, savanyú káposzta – és prebiotikus táplálékok – spárga, hagyma, fokhagyma - beviteléről szükséges gondoskodni!


Az oregánóban több mint 30 fajta aktív alkotóelem található - esszenciális olajak, vitaminok, ásványi anyagok, viszonylag nagy mennyiségű klorofill, csersav, flavonoidok, fitoszterolok és további értékes anyagok. Az oregánó legfőbb alkotórésze egy karvakrol-tartalmú, antiszeptikus hatású illóolaj. A karvakrol penészölő anyag, amely más fenolsavakkal együtt tönkreteszi a baktériumok és vírusok sejtfalát. Az oregánó ásványi anyagokat is tartalmaz, pl. kalciumot, cinket, rezet, foszfort. Az oregánó összetevői segítenek megállítani a baktériumok, penészgombák, és némely vírusok, fejlődését. Az oregánó-kivonat vízhajtó, romlásgátló, detoxikáló, epeserkentő, fertőtlenítő, gyulladásgátló hatású, megelőzi az ödémák kialakulását és megkönnyíti a váladék felköhögését. Segít kezelni a bőr bakteriális, főleg gennyes fertőzéseit, az elégtelen májműködést, a petefészek- és vastagbél-gyulladást, az erős havi vérzést és az elégtelen fehérjelebontást. Az oregánó baktériumölő hatásáról szóló ősi elméleteket bebizonyította a modern tudomány. A tudósok kísérletek sorával bizonyították, hogy az oregánó minden antiszeptikus anyag közül a legjobb eredményeket érte el, mivel a bőrön, nyálkahártyán, fertőzött sebeken egyaránt pusztítja a mikroorganizmusokat. A tudósoknak sikerült például 1000 csepp mikroorganizmusokkal szennyezett vizet 1 csepp oregánóolaj segítségével fertőtleníteni. Ez az eredmény eddig páratlan, nem hasonlítható össze semmilyen más növénnyel.


A modern kutatások eredményei alapján a penészgombák a felelősek a krónikus homlok-, arc- és orrmelléküreg-gyulladásokért, a fül és a tüdő megbetegedéseiért. Némely bőrbetegségeket, mint pl. az ekcémát, pikkelysömört és seborrhoeás bőrt is gyakran okozhatják penészfertőzések. Bebizonyosodott azonban, hogy a penészgombákat tönkreteszi már az alacsony koncentrációjú oregánóolaj is, amely a tesztelt penészgombák mindegyikét neutralizálta. Kísérletek bizonyítják, hogy az 1%-os oregánóolaj teljesen elpusztította a Candida erjesztőgombát, nagyon sok penészgomba-fertőzés okozóját, amelyek -- főként az emésztőrendszerben kezdődő - szervrendszert érintő autoimmun betegségeket idéznek elő. Az oregánó megöli a különböző vírusokat, pl. a szájon és nemi szerveken herpeszt okozó vírusokat. Jelenlegi ismereteink alátámasztják, hogy az oregánó képes felvenni a harcot a különböző fertőzésekkel (megfázással, influenzával, stb.) szemben. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy az oregánóolaj nagyon pozitív hatással van az immunrendszerre (képes interferonok, vagyis a mikroorganizmusokkal harcoló anyagok képzésére). Influenzajárvány és megfázások idején érdemes tehát az oregánó után nyúlni. Forrás: Dr. Alicja Oleszczuk-Mileczek, Lengyelország szülész, nőgyógyász szakorvos

555 megtekintés0 hozzászólás

댓글


bottom of page