top of page

Tömjén Esszenciális olaj- Védelem sejtszinten

A tömjén a Boswellia Sacra nevű fa gyantája. A tömjénfa elsősorban Indiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, főleg Szomáliában őshonos, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig régóta használják a népi orvoslásban. A Boswellia egy ősi nedvtermelő fa, (más néven tömjénfa) melynek megszáradt nedve a tömjén. A tömjén az emberiség egyik legősibb és legfontosabb kereskedelmi terméke volt, nem csoda hogy a bölcsek értékes ajándékai közt szerepelt. A Távol-Keleten ősidők óta használják gyógyító szerként külsőleg és belsőleg is. Svájcban a tömjénkészítményeket gyógyszerként ismerték el. A tömjén használata a gyógyítás legújabb útját képviseli: a DNS gyógyítást! Ennek a különleges növénynek a kivonata és a vizsgálati eredmények kezdik fenekestül felforgatni a kísérleti orvoslás eddig megszokott alapelveit. A tömjénmolekuláinak van egy ritka különleges, érdekes képessége: különbséget tud tenni az egészséges, a rákos vagy a gyulladt sejtek között, azaz felismeri az egészséges sejtet!


Az egyik legtöbbre értékelt és legbecsesebbnek tartott esszenciális olaj, a tömjén jótékony egészségre gyakorolt hatásai rendkívüliek. A tömjént gyakran az illóolajok királyaként emlegetik, mivel hatalmas egészségügyi előnyei vannak. A tömjén támogatja az egészséges sejtműködést, elősegíti a relaxációt és a kiegyensúlyozott hangulatot, fokozza az immunrendszert és a légzőrendszert, valamint támogatja a sima, egészséges bőrt. Boswellia carterii, frereana, és sacra a legértékesebb az ősi olajok között, a tömjén rendkívül sokrétű felhasználása és tulajdonsága miatt, melyet a doTERRA tömjén olaja tartalmaz, és egyedülálló vele az esszenciális olajok között. Gondos desztillálási folyamat után az illóolaj természetes kémiai vegyületek, azaz monoterpének komplex keveréke: alfa-Pinene, Limonene, alfa-Thujene, béta-Pinene.A tömjén áldásos gyógyhatását a leghatásosabb felszívódási és hatékony formája a tömjén olaj, melyet valóságos elixírként tartanak számon. Antioxidánsokban nagyon gazdag és segít a rákos sejtek megsemmisítésében a méhrák, az agydaganat, a mellrák, a vastagbél- vagy a prosztata rák esetében. Rákellenes hatását a Nagy Britannia-i Leicester Egyetemen végzett kutatások bizonyítják. Az immunológus, Mahmoud Suhail szerint: „a rák akkor jelentkezik, amikor a DNS szerkezetében hiba lép fel. A tömjén képes ezt a módosult génmolekulát rövidre zárni, úgy hogy közben nem „bántja” az ép molekulákat.


A tömjénolaj jótékony hatásai között még említésre méltó a köptető, fájdalomcsillapító, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antidepresszáns, és nyugtató hatása. Vizsgálatok bebizonyították, hogy a tömjén leghatékonyabb eleme, a boswelliasavak származéka (pentaciklikus triterpén savak), erős gyulladásellenes hatású.


A tömjén reményt adhat a reumás arthritisben, a colitis ulcerosában, esetleg Crohn-szindrómában, de a krónikus belső szerv-gyulladásban (pl. húgyhólyag), krónikus bőrgyulladásban vagy a bronchiális asztmában szenvedőknek. Segít megszüntetni az ízületi gyulladást és a különböző duzzanatokat, de fájdalomcsillapító hatású is egyben, javítja a mozgást, és támogatja az ízületi porcok regenerálódását. A tömjén-kivonat használata ezért hathatós segítséget nyújthat arthrosis, arthritis, reuma, köszvény, ízületi merevség, krónikus ízületi gyulladások, valamint ízület- és hátfájás gyógyítása esetén. A boswelliasavak képesek továbbá csökkenteni a koleszterin szintjét a vérben, védik a szívet és az ereket (antiatherosclerotikus hatással bírnak), és többek között pozitívan befolyásolják a fogyást is. Kimutathatóan normál értékre csökkenti a triglicerid szintet. A triglicerid a vérzsírok egyik fajtája, melynek megemelkedett szintje elősegíti a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulását, és így közvetve súlyos, életveszélyes betegségeket is okozhat.


A boswelliasavak, valamint a tömjén-kivonat ( illóolajként, mely a legerősebb leginkább ajánlott fogyasztási módja), hosszantartó használata során soha nem mutattak ki negatív mellékhatásokat, illetve olyan okot, ami ellenjavallatot jelentene.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki ebből a csodából, kúraszerűen fogyasszuk legalább 2 hónapig, igyunk meg naponta egy pohár vizet, amelybe előzetesen 2-3 csepp tömjén olajat csepegtettünk. Amennyiben orvos által diagnosztizált betegségünk van, ez a dózis növelhető napi 2x-i vagy 3x-i adagra is. Nem túladagolható, viszont ész nélkül ne fogyasszuk. Az emelt dózis súlyosabb betegségek esetén javasolt, megnövelhető a 2 hónap időtartam is. Fontos az orvosi kontroll, hogy hivatalos eredményünk legyen szervezetünk állapotáról.


SZELLEMI ÉS LELKI HATÁSAI: A koronacsakra megfelelő működését támogatja. Az IGAZSÁG esszenciájának nevezett Tömjén olaj az Isteni rendet közvetíti. Segítségével kapcsolódni tudunk saját igazságunkhoz, saját Önvalónkhoz: elengedve az önámítást, a bizonytalanságot és haszontalanság érzést. A tömjén fogalma emlékezetek óta összefonódik a spiritualitással: segíthet megszabadulni a lelki szorongásoktól, gondterheltségtől, visszaadja a lelkierőt. Támogatja az energia összpontosítását, koncentrálja és állandósítja a figyelmet. Csökkenti a lelki és szellemi kimerültséget, segít az érzelmi sebek elviselésében, a régmúlt terheinek elengedésében.


Az alábbiakban olyan tanulmányokat szeretnénk megosztani a teljesség igénye nélkül, amelyek a tömjénnek (Frankincense) a különböző ráktípusok vonatkozásában kifejtett nagyszerű hatását igazolják. Ezek a kutatások függetlenek a cégtől, különböző egyetemeken és intézetekben zajlottak.1.Ez a 2009-es tanulmány indította el a tömjénolaj tudományos karrierjét a rákkutatás területén. A kutatók megállapították, hogy a tömjénolaj képes különbséget tenni az egészséges és a rákos húgyhólyag sejtek között. Valamint gátolja a rákos sejtek túlélését és apoptózist (irányított sejthalál) idéz elő bennük.


2. A 2012-es tanulmány szerint a tömjén illóolaj a sejten belül az apoptózis -, és sejttúlélési jelátviteli útvonalakat szabályozva, a hasnyálmirigyrákos sejtek jelentős mértékű pusztulását idézi elő sejtkultúrákban és állatmodellben egyaránt.


3. Egy másik 2012-es tanulmány megállapította, hogy a tömjénkivonat gátolja a proliferációt (sejtosztódás), az angiogenezist (a tumor érhálózatának kialakulása) és a migrációt (a tumorsejtek szórádása), valamint csökkentheti az áttétképződést vastagbélrák esetében.


4. Egy 2016-os vizsgálat szerint a tömjén egyik aktív hatóanyaga a humán méhnyakrák sejtek apoptózisát idézi elő, a rákos folyamatokat segítő jelátviteli útvonalak gátlása által.


5. Ebben a 2017-es cikkben leírják, hogy a tömjén kivonata a kemo-rezisztens prosztatarák sejtek apoptózisát váltotta ki sejtkultúrában és állatmodellben egyaránt.


6. Egy 2018-as tanulmány szerint a tömjén és a mirha élettanilag biztonságos dózisa képes aktiválni a fehérvérsejtes immunválaszt. „Ez új betekintést nyújthat a rákterápiában rejlő ősi titokzatos receptre, valamint újszerű és alkalmazott terápiás stratégiát és kombinált immunterápia lehetőségét kínálja a hepatocelluláris karcinóma, valamint más gyulladáshoz köthető rákos megbetegedések esetében” - írják a tanulmány szerzői.


7. Az emlő tumor talán az egyik leginkább tanulmányozott terület a tömjénolaj hatásait tekintve, ezért sok tanulmány látott napvilágot. Kiemelném a következőket. Ez a 2017-es tanulmány szerint a tömjénolaj a programozott sejthalált kiváltó hatása, a sejteket felépítő fehérjék aktív szerkezetének gátlása által valósul meg, agressziv emlőtumorban.


8. Egy másik 2018-as vizsgálat szerint, a tömjén illóolaj a sejt osztódást szabályozó útvonal által gátolja a mellrák sejtek burjánzását, sejtkultúrában illetve állatmodellben.

Egy 2016-os felmérés eredménye, hogy a tömjénolaj hozzájárult a fibroadenoma (jóindulatú csomó a mellben) méretének csökkenéséhez, fiatal hölgyek esetében.

2017-ben a Dél Karolina-i Orvosi Egyetemen elindítottak egy tanulmányt, melyben a tömjént belsőleg alkalmazva tanulmányozzák a sejtosztódásra, apoptózisra és angiogenezisre (érképződés) kifejtett hatását, emlőrákos és vastagbélrákos páciensek esetében. Eredmény 2020-ra várható.


A tömjén ezen hatását, a sejten belüli folyamatok több ponton történő szabályozásával éri el, és élő rendszerben (állatmodellben) is kifejti. Ráadásul a tömjén olaj serkenti a fehérvérsejtes immunválaszt, amely a szervezet rákkal szembeni önvédelmi képességét növeli.A természetes sejtosztódási és sejtmegújulási folyamatok következtében, folyamatosan létrejönnek hibás, elhasználódott sejtek, melyek az egészséges szervezetben elpusztulnak és eltávolításra kerülnek. A tömjénolaj ezt a folyamatot segíti.


Használjuk tehát a tömjénolaj áldásos hatásait !
A fenti tanulmányokra a következő, szakemberek által ellenőrzött információt tartalmazó, weboldalakon kereshet rá, a kutatások angol nyelven elérhetőek:


6 295 megtekintés0 hozzászólás

Commenti


bottom of page