top of page

A legjobb téli esszenciális olajok- fizikai támogatás és érzelmi egyensúly a hideg hónapokra

A tél az év legsötétebb, leghidegebb és legkomorabb napjait hozza magával. Télen a hideg időben testünk és lekünk is vágyik a melegségre. Az illóolajok nem csak fizikai szinten hatnak, számos pozitív érzelmi hatásuk van, immunműködésünk támogatásához is kiváló, érzelmeinkre, idegrendszerünkre is hatással bírhatnak, ezenkívül számtalan egészségünkre gyakorolt hatással bírnak. Az illóolajoknak a természetes kémiai vegyületük révén rengeteg hatásmechanizmusuk van, amik segítséget nyújthatnak számunkra mind fizikai, mind lelki- szellemi szinten. Az egyik legfontosabb az antibakteriális hatásuk. Ez kifejezetten jól jön, hiszen télen a legtöbb betegség oka valamilyen kórokozó. Az esszenciális, tiszta higítatlan illóolajok különösen sokat segíthetnek a légúti problémák esetén, támogatják a hidegben kimerült szervezetünket, testünket-lelkünket.


Immunműködést támogató esszenciális olajokról olvashat blogbejegyzésünkben:


https://www.esszenciaolajok.com/post/esszencialis-olajok-az-immunrendszer-tamogatasara


Hogyan lehet a legjobban használni az illóolajokat a téli fizikai és érzelmi jóléthez? Az illóolaj belégzésének módszerei a legjobbak az érzelmi és légzési problémákra. Mivel az illóolajok többféle természetes kémiai vegyületeket tartalmaznak, hatékony eszközök lehetnek a hangulat és az érzelmek befolyásolására. A legjobb módszer erre a diffúzorok használata, illetve inhalálás vagy egy jó forró fürdő. A helyi használat is rendkívül hatékony, mert a bőrön keresztül felszívódva az olajok hatóanyagai azonnal a véráramba kerülnek és eljutnak szervezetünk minden sejtjéhez. Kitűnő választás télen a "forró olajok" használata, mint pl. a fahéj, szegfűszeg, oregano, kakukkfű a fizikai támogatáshoz (ezeket soha NE alkalmazza fürdővízhez, bőrre alkalmazva is kizárólag növényi bázisolajban higítva használja)- immunerősítéshez. a fenyő illóolajok, valamint megnyugtató, hangulatjavító illóolajok és olajkeverékek az érzelmi támogatáshoz. Olvassa el az általunk ajánlott lehetőségeket hogy a tél egészséges, vidám legyen.





ÉRZELMI JÓLÉTET TÁMOGATÓ ESSZENCIÁLIS OLAJOK

Az illóolajok egyik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy belélegezve képesek közvetlenül befolyásolni az érzelmeket. Kémiai alkotóelemeik képesek közvetlenül az orrból a szaglóidegeken keresztül az agy limbikus rendszerébe jutni, és közvetlen és azonnali hatást gyakorolnak az érzelmekre. Számos kutatási tanulmány készült annak bemutatására, hogy több illóolaj, amelyek közül a leghíresebb a levendula, képesek enyhíteni a szorongást, a citrusolajok fokozzák a jókedvünket és érzelmileg kiegyenlítő hatásúak, a fenyőolajok szintén stabilizálhatnak (a légúti tisztító hatásuk is kiemelkedő). Az esszenciális olajkeverékek pedig olyan olajok kombinációjából állnak, melyek egymás hatásmechanizmusait felerősítve célzottan hatnak egy-egy adott érzelmi problémára. *Az Season Affective Disorder (SAD) évente nagyjából hárommillió embert érint az Egyesült Államokban. Ez egyfajta depresszió, amely általában valamikor ősszel kezdődik, és valamikor tavasszal javul, és súlyossága a fáradtabb és esetleg morcosabb érzéstől a súlyos, klinikai depresszióig terjed. Amikor az SAD mélyen gyökerezik és befolyásolja az ember működésképességét, fontos, hogy szakszerű orvosi és / vagy tanácsadói segítséget kérjen, de az illóolajok a legtöbb orvosi vagy pszichiátriai beavatkozással együtt is használhatók.


*Forrás: https://theherbalacademy.com/top-essential-oils-winter-wellness/




ÉRZELMI EGYENSÚLY ELŐSEGÍTÉSE


ESSZENCIÁLIS OLAJKEVERÉKEK




doTERRA Balance- Kiegyensúlyozó Esszencia Keverék 15 ml


A doTERRA Balance® Grounding Blend kifejezetten az érzelmi egyensúly és a kikapcsolódás elősegítésére lett kifejlesztve az illóolajok sajátos kombinációja, amelyet nyugtató tulajdonságaik miatt értékelnek. A dōTERRA® érzelmiegyensúly- keveréke meleg, fás illatával, nyugodt, jó közérzetet teremt. Aromás vagy helyi alkalmazásra.. A lucfenyő, hofa, tömjén, kék varádics, római kamilla és frakcionált kókuszolaj tökéletes keveréke olyan magával ragadó illatot áraszt, ami békés, pihentető légkört teremt.







doTERRA Cheer- Jókedv Esszenciális Olajkeverék 5 ml


Ragyogó, friss aromájú doTERRA Cheer Uplifting Blend-et arra tervezték, hogy elősegítse az optimista érzéseket, ugyanakkor ellensúlyozza a mindennapi életben természetesen előforduló negatív érzelmeket. A doTERRA Cheer citrusfélékből és fűszeres illóolajokból áll, amelyek hozzájárulnak annak meleg, hívogató jellegéhez. A doTERRA Cheer kémiai felépítése aldehideket és monoterpéneket tartalmaz, amelyekről ismert, hogy elősegítik a felemelő pozitivitás érzését. A doTERRA érzelmi aromaterápiás rendszer többi olajához hasonlóan a doTERRA Cheer-t is speciálisan és kémiailag építették fel, hogy eloszlassák a negatív érzelmeket, és a fényt és a napsütést sötét vagy borongós napokba hozzák.







doTERRA Motivate®- Bátorító Esszenciális Olajkeverék 5 ml


Ez a friss, tiszta és mentás keverék a magabiztosság, az optimizmus és az eltökéltség érzését fogja kiváltani Önből. A Motivate különleges citrus és menta keverékével a negatív érzelmeket önbizalommal és bátorsággal helyettesítheti, segít szabadjára engedni kreatív energiákat és megtalálni azt a bátorságot és önbizalmat, mely az önmagába vetett hitből fakad. Amikor a téli időszakban elfogynak energiatartalékaink, érzelmileg is hajlamosabbak vagyunk a lehangoltságra, kedvetlenebbek, motivációk nélkül pedig nehezebb végezni akár munkánkat, akár otthoni feladatainkat.





doTERRA Citrus Bliss Esszenciális Olaj Keverék 15 ml


A citrus esszenciális olajok legfőbb előnyeit egyesítve a Citrus BlissPezsdítő keverék olyan energiakeltő és frissítő tulajdonságokkal rendelkezik, melyek képesek javítani a hangulatot és csökkenteni a stresszt.A Citrus Bliss Pezsdítő keverék egy pozitív és frissítő hatású, energizáló esszenciálisolaj-keverék, pozitív és frissítő hatással van a hangulatra és az érzelmekre. Párologtatva csökkenti a nyugtalanság és ingerlékenység érzését. A Citrus Bliss tisztítja a levegőt, és barátságos légkört teremt. A stressz vagy fáradtság idején használt Citrus Bliss vidám hangulatot nyújt, amikor a legnagyobb szüksége van rá. Ez a keverék népszerű, hogy elősegítse az energiát reggel, a tanulmányi idő alatt, vagy amikor egy délutáni kimerülést érez. Gyakran természetes illatként vagy légfrissítőként használják, a Citrus Bliss hét kedvenc citrusolajat egyesít egy kis tiszta vaníliával




doTERRA Adaptiv ™ Esszenciális Olajkeverék 15 ml


Akár fáradtnak, kialvatlannak, kimerültnek vagy nakár határozatlannak és ingerlékenynek érzi magát, az Adaptivot használva segíthet testének és lelkének is egyensúlyban maradni. Nyugtalanság vagy szélsőséges érzelmek időnként mindenkivel megtörténnek, ezért segíthet higgadtnak maradni ez a keverék. A Levendula, a Magnólia, a Neroli és a Ámbrafa stresszoldó hatást fejt ki, míg a Vadnarancs és a Fodormenta lelki-szellemi energiát ad és felemel. A Copaiba és a Rozmaring szorongó érzelmeket enyhíti, hogy a nyugtató keveréket kerekítse. Ha fáradtnak érzi magát, vagy nehezen tudja tartani a feladatot, az Adaptiv nyugtató esszenciális olajkeverék segít megteremteni az egyensúly érzetét.






doTERRA Mood Management Kit-Hangulatkezelő csomag 4 db



A hangulatkezelő készlet négy 15 ml-es üveg CPTG illóolaj-keverék készletből áll, amelyek tartalmazzák a Balance, a Levendula Peace, a Citrus Bliss és az Elevation termékeket azok számára, akik szeretnék megtapasztalni e speciálisan kevert olajok gyönyörű illatát és előnyeit.






 

ÖNÁLLÓ ESSZENCIÁLIS OLAJOK AZ ÉRZELMI TÁMOGATÁSHOZ



doTERRA Wild Orange- Vadnarancs Esszenciális Olaj 15 ml


A héjból hidegen sajtolt vadnarancsolaj energizáló aromájának és számos jótékony hatásának köszönhetően a dōTERRA egyik legkelendőbb esszenciális olaja.A narancshéjból hidegen sajtolva, a vadnarancs kiválóan alkalmas energetizálásra és élénkítésre. Javítja a hangulatunkat, ezért a hideg téli komor napokra kifejezetten ajánlott párologtatni vagy akár belsőleg fogyasztani. Véd a környezeti és szezonális hatásoktól. Immunredszert javító tulajdonságú. Energiával, vitalitással tölti fel a test és a lelket. A monoterpénekben gazdag vadnarancs stimuláló és tisztító tulajdonságokkal bír. A hangulatemelő és energiát adó olaj frissítő, édes és üde aromájával bármilyen esszenciálisolaj-keveréket nagyszerűen kiegészít.




doTERRA Bergamott Esszenciális Olaj 15 ml


A bergamott illóolaj egyedülálló a citrusolajok között azzal a képességgel, hogy felemelő és nyugtató hatású, ezért ideális a szorongó és szomorú érzések kezelésére. Ezenkívül tisztító és tisztító hatású a bőrre, miközben megnyugtató hatású.A nyugtató és felemelő képességekkel egyaránt a bergamott olaj eloszlathatja a szorongó érzéseket, miközben egyszerre nyújt tisztító és tisztító hatásokat. Kiváló stresszoldó és depresszió ellen kitűnő hatással rendelkezik. A bergamott olaj a doTERRA sokoldalú kedvence, amelyet a bőr megnyugtatására, a masszázsban, valamint a tisztításra és a energia feltöltésére használnak.




doTERRA Black Spruce- Fekete Lucfenyő esszenciális olaj 5 ml


Az egyedülálló kémiai összetételnek köszönhetően a fekete lucfenyőnek vannak olyan tulajdonságai, amelyeket általában nem társíthat a faolajokkal.A bornyl-acetát, a fekete fenyőolaj fő kémiai alkotóeleme elősegíti a nyugalmat és a kikapcsolódást. Erőteljes fa illóolajat, a fekete fenyőt desztillálják a Picea Mariana fa tűiből és ágaiból. Ismeretes, hogy pihentető légkört teremt, kezdje a napot a fekete lucfenyő hűsítő és nyugtató előnyeivel.A fekete fenyő illóolaj frissítő aromáját gyakran használják az aromaterápiában, hogy elősegítsék a tiszta légutak és a könnyű légzés érzését.




doTERRA Arborvitae- Óriás Tuja Esszenciális Olaj 5ml


Az Arborvitae az “élet fája” néven ismert méltóságteljes óriás tuja( thuja plicata) bőséges terápiás előnyökkel rendelkezik. Magas tropolone tartalmával támogatja az egészséges sejtfunkciót, véd a környezeti és szezonális veszélyekkel szemben és hatékony méregtelenítő. A meleg és fás, Arborvitae illóolajat a meditációs gyakorlatokban használják nyugtató aromájáért. Az arborvitae fa tisztító tulajdonságú illóolajat biztosít.Magas tropolonkoncentrációjának, a vegyi anyagok csoportjának köszönhetően az Arborvitae véd a környezeti és szezonális fenyegetések ellen. Az Arborvitae illóolaj használata érzelmi előnyökkel is jár. Egyszerre stimuláló és földelő. Segíthet a felpezsdült nyugalom és tudatosság érzésében. Magas tropolonkoncentrációjának, a vegyi anyagok csoportjának köszönhetően az Arborvitae véd a környezeti és szezonális fenyegetések ellen. Diffúzáljon Arborvitae-t a levegő tisztítására. Helyileg alkalmazva elősegíti a tiszta, egészséges bőrt és csökkentheti a foltok megjelenését.




doTERRA Cypress- Ciprusfa Esszenciális Olaj 15 ml


A Cypress előnyei elsősorban annak két fő kémiai alkotóelemének köszönhetők: az a-pinénnek és a d-3-karénnak. Mesés tisztító, bőrtámogató és hangulatjavító tulajdonságai miatt a Cypress illóolaj csodálatos kiegészítője lehet készletének. A vitalitás előmozdítása és az energikus érzések fellendítése érdekében a Cypress olaj felhasználható aromás és helyi előnyeire. Kiegyensúlyozó, de stimuláló hatású is az érzelmekre, így párologtatásra népszerű olaj az átmeneti időszakok, nagyobb veszteségek idején. Elősegíti az életerőt és az energiát. A Cypress illatának belélegzésével az energiánk természetesen növekszik . Ez diffundálva vagy a tenyeréből belélegezve érhető el. Enyhíti az aggódó gondolatokat. A ciprus akkor is segíthet, ha meditálni szeretnénk , mert csökkentheti az aggódó gondolatokat.




doTERRA Rosemary- Rozmaring Esszenciális Olaj 15 ml



A rozmaring illóolaj kitisztítja a mentális zavart és enyhíti a feszültség érzését. Mivel a rozmaringolaj hasznos lehet az egészséges légzőrendszer elősegítésében és az egészséges emésztés támogatásában, célszerű belsőleg használják az olajat- támogatja immunrendszerünk működését is. Segít a fókuszálásban, tanuláshoz, memóriajavításhoz kiváló illóolaj, az aromaterápiában az agyi funkciók serkentéséért ismert. Javasolt gyerekeknek is párologtatni tanulás közben, magunknak pedig munkahelyen vagy otthonunkban, amikor a szellemi és lelki kimerültség eluralkodik rajtunk. Mivel erőteljes energetizáló illóolaj, este NE használja lefekvés előtt már 1-2 órával!!!!





doTERRA Vetiver Esszenciális Olaj 15 ml



A Vetiver a doTERRA egyik legkülönlegesebb illóolaja! A vetiverfű nem más, mint egy indiai fűféle, amely Burmában és Sri Lankán is őshonos. A növény szárított gyöktörzseiből és gyökereiből vízgőzös desztillációval nyerik ki az illóolaját. Hatása egészen elképesztő, nem véletlenül hívják ezeken a helyeken a "nyugalom olajának". A Vetiver olajat hangulatteremtőként használják. Hasznos az alvás során, és bevált az étvágy szabályozásában és kiegyensúlyozásában.A Vetiver a központosítás és földelés olaja . Negatív érzelmek, melyeket a Vetiver olaj segít elmozdítani, a következők: apatikus, nem csatlakozó, szétszórt, stresszes, megalapozatlan, elkerülő és válságos. Kiváló szorongás csökkentésére- nyugtató hatású, enyhíti a depresszió tüneteit, vigasztaló hatású lehet.






LÉGZŐSZERVET TÁMOGATÓ ESSZENCIÁLIS OLAJOK


A légúti problémák, betegségek esetén a Kakukkfű, Eukaliptusz, Teafaolaj, Kardamom, Borsmenta/ Fodormenta (gyerekeknek) a Szibériai fenyő, a Fekete Lucfenyő és az Air légúti esszenciális olaj keverék a legajánlottabbak.


Ezekről bővebben blogbejegyzésünkben olvashat:


https://www.esszenciaolajok.com/post/esszencialis-illoolajok-a-legzorendszer-egeszsegeert-~~~~lelegezzen-konnyen-a-doterra-val-~~~~


 

MELEGÍTŐ HATÁSÚ, "FORRÓ" OLAJOK- FIZIKAI ÉS LELKI HATÁSAIK



A forró olajok felmelegítik testünket- lelkünket, illatuk is szorosan a téli hónapokhoz kapcsolódik. Használatukkal serkenthető a vérkeringés, támogatják az immunrendszer működését. Az Oregano illóolaját az aromaterápiában növényi antibiotikumként tartják számon, mivel pontosan abban a hatásmechanizmusban működnek vegyületei. Ezek az úgynevezett forró olajok égő érzést okozhatnak, ha bőrön használják higítás nélkül, vagy fűszeres égő érzést okozhatnak, ha belsőleg használják őket, így belsőleg fogyasztani mindig mézben, joghurtban, gyümölcsökkel ajánlott. Erős kémiai összetételük miatt keveset alkalmazzon belőlük mind diffúzorba, mind külsőleg, belsőleges fogyasztásuknál pedig kövesse a használati utasítást. Ezek az olajok a következők:



Ezeket az olajokat mindig hígítani kell helyi alkalmazás előtt erős kémiai összetételük miatt. Ne felejtse el felhígítani az olajokat hordozóolajjal mielőtt ráteszi őket bőrére az érzékenység, esetleges irritáció elkerülése érdekében! A doTERRA más olajokat is „érzékeny” kategóriába sorol, előfordulhat hogy hallotta őket „meleg” olajként is. Ide tartoznak az olyan olajok, mint a fekete bors, a citromfű, az wintergreen, a borsmenta és mások. Az ilyen olajok még mindig kockázatosak lehetnek az érzékeny csoportok (azaz gyermekek és idősek) számára, ha nem hígítják őket.

A forró olajokat biztonságosan alkalmazhatja helyileg, hígítással. Forró vagy hígított kategóriájú olajok esetében javasoljuk, hogy a felnőttek egy csepp olajat 10 csepp hordozóolajra hígítsanak. Érzékeny olajok esetén javasoljuk, hogy egy csepp olajat hígítson öt csepp hordozóolajban. Gyermekeknél további hígításra van szükség.




doTERRA Cinnamon Bark- Fahéj Esszenciális Olaj 5ml


A kulináris felhasználások hosszú múltja mellett a fahéj kéreg illóolaj jól ismert erős tisztító képességéről, valamint immun- és anyagcserét támogató tulajdonságairól. A fahéj kéreg illóolaj vegyületei képesek voltak befolyásolni azokat a fontos fehérjéket, amelyek szorosan kapcsolódnak a megfelelő gyulladásos és immunválaszhoz. Magas fahéj-aldehid-tartalma miatt a fahéjat hordozóolajjal kell hígítani, amikor a bőrre alkalmazzák, és csak egy-két cseppre van szükség a belső előnyök eléréséhez. Elősegíti a vérkeringést és csökkentheti a fájdalmat. Építi és támogatja az immunrendszert. Belsőleg bevéve a Cinnamon Bark olaj előnyös a szervezet számára az egészséges anyagcsere-funkció támogatásával, az egészséges immunfunkció fenntartásával.




doTERRA Clove- Szegfűszeg Esszenciális Olaj 15 ml


A szegfűszeg illóolaj kémia Fő kémiai összetevő: Eugenol.A szegfűszegfa rügye jelentős mennyiségű aktív kémiai komponenst, eugenolt tartalmaz, ami hozzájárul a szegfűszegolaj energizáló hatásához. Tanulmányok kimutatták, hogy az eugenol képes segíteni a testet a normális gyomor-bél motilitásának fenntartásában, ami különösen hasznos stressz idején, amikor az emésztőrendszer nem működik megfelelően. Erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így az immunrendszert jelentősen stimulálja, támogatja a szív- és érrendszeri egészséget. Segít a fogak és az íny tisztításában, nyugtatásában és erőteljes tisztítóhatású illóolaj.





doTERRA Ginger- Gyömbér Esszenciális Olaj 15ml


A gyömbér illóolaj a szeszkviterpének nevű kémiai csoportból áll, amelyek általában megtalálhatók a nyugtató illóolajokban. A gyömbérolaj tartalmaz szeszkviterpéneket, úgynevezett zingiberént és szeszkvifellandrént, amelyek belső használatukkal hozzájárulnak az emésztés egészségéhez, és aromás használat esetén elősegítik az érzelmek megalapozását és egyensúlyát. A gyömbérolaj kémiai összetétele hozzájárul a test nyugtató tulajdonságaihoz, beleértve az egészséges emésztést támogató képességét és az alkalmi hányinger csökkentését, ha belsőleg veszik be, vagy nyugtató masszázst hozhat létre. Enyhíti az émelygést, segíti és fokozza az emésztést és az anyagcsere folyamatokat.




doTERRA Black Pepper- Feketebors Esszenciális Olaj 15 ml


A serkentő hatású és ízletes fekete bors javítja az ízeket és az egészséget. Gazdag antioxidánsokban, támogatja az egészséges vérkeringést és segíti az emésztést.. Ez az illóolaj magas monoterpén- és szeszkviterpén-tartalommal rendelkezik, amelyek antioxidáns aktivitásukról és a környezeti és szezonális korokozók elhárításának képességéről ismertek, ha belsőleg használják őket. A belsőleg bevitt fekete bors elősegíti az egészséges keringést, erős melegítő érzést ad. A fekete bors egyedülálló illóolaj. A kariofillén és a limonén gazdag koncentrációját tartalmazó kémiai összetételének előnyei széles körben meghaladják azt a képességét, hogy fokozzák a különféle ételek ízét. Nemrégiben megjelent a dōTERRA tudósai által végzett tanulmány arra utal, hogy a CPTG® fekete bors hatékony lehet a megfelelő gyulladásos és egészséges anyagcsere folyamatok támogatásában is.





Praktikus ötlet:


Amikor szabadtéri programot tervez a hidegben, sokaknak a hideg miatt állandó fázós lábbal kell elviselni a kinti elfoglaltságokat. Mivel a bors vérkeringésfokozó és melegítő hatású esszenciális olaj, előtte bekenhetjük lábfejünket, talpunkat és masszírozással gyorsan felszívódik. A téli hideg friss levegőjét belélegezni azonban olykor szüksége van a léleknek (is). Készüljön fel a szánkózásra, a sétára, tartsd melegen a lábad a Black Pepper használatával. Hordozóolajjal kombináld a fekete borsot, mely az összetevői által felmelegítheti az adott testrészt.




FIGYELEM!



Ha egy nyugtató forró illóolajos fürdővel szeretné zárni a napot, javasoljuk hogy vegye figyelembe az aromaterápiás ajánlást. A tiszta esszenciális olajok némelyike erőteljes természetes kémiai vegyületeket tartalma, tartsa ba a javasolt óvintézkedéseket. Nem minden esszenciális olaj alkalmas a fürdőhöz, ugyanis irritálhatja a bőrét vagy a szemét. Az alábbi "forró" olajokat ne használják a fürdővízhez:



  • Fekete bors

  • Borsmenta

  • Kasszia

  • Mentol (Borsmenta)

  • Fahéj és fahéj kéreg

  • Szegfűszeg

  • Oregánó

  • Kakukkfű


A relaxáció elősegítésére, lelki és fizikai megnyugvásra szánjon 10-15 percet egy lazító lábfürdőre. Tegyen a kívánt illóolajokból pár cseppet egy lavórnyi meleg vízbe és áztassa lábait. Talpon keresztül rendkívül gyorsan felszívódnak az illóolajok és a véráramba jutnak, perceken belül érezni fogja a hatásukat. A téli időszakban testünknek-lelkünknek nagyobb szüksége van a támogatásra, ne sajnálja magától az időt! Élvezze a meleg lakásban a kikapcsolódás örömét és kapcsoljon ki, ahogy lehetősége van rá.



1 109 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page