top of page

Érzelmi Aromaterápia

A Pszichológia és Kémia Találkozása

Tudósok és pszichológusok évszázadok óta próbálják megfejteni azokat a jelenségeket, amiket mi érzéseknek nevezünk. Ugyan a pontos mechanizmusokat még nem teljesen értjük, de azt már tudjuk, hogy nagy befolyással vannak a fizikai és mentális jóllétünkre is. A legújabb kutatásokat és a legtisztább illóolajokat használva az új doTERRA Emotional AromatherapyTM System (doTERRA Érzelmi Aromaterápia Rendszer) az első az iparágban, ami tudományosan előállított, célzott keveréket kínál érzelmi javulás érdekében.Az illóolajokat legegyszerűbben szaglással tudjuk tapasztalni. Ahogy az illóolaj a szaglás útján eléri az agy érzelmi szabályozó rendszerét, szinte azonnali pszichés választ generál- egyből befolyásolja az ember hangulatát. A remek szaglószervi receptoroknak köszönhetően ez a leggyorsabb mód arra, hogy megtapasztaljuk az illóolajok hatását az érzésekre. A doTERRA Érzelmi Aromaterápia Rendszere sok különböző kémiai profil alapján lett felállítva, bonyolult kémián alapul. Ugyan a testi reakció mindenkinél egyedi, a keveréke ezeknek a rendkívüli olajoknak létrehozott egy olyan vegyületet, ami egészséges érzelmi visszahatást hoz létre. Minden önálló esszenciális olajnak van érzelmekre, idegrendszerre ható tulajdonsága, a keverék olajok pedig mivel több önálló olajból áll, megsokszorozva hatnak az ember lelkére, szellemére, idegrendszerére és szervezetére.

Ha belélegzünk egy illóolajat annak természetes alkotóelemei, részecskéi közvetlenül a központi idegrendszerhez jutnak el a szaglóidegeken keresztül, itt található az agyunk érzelemközpontja- ennek legősibb helyére, az úgynevezett limbikus rendszerbe, mely az érzelmeinkért, viselkedésünkért, ösztöneinkért, és a memóriánként is felelős, végeredményben pedig jelentős befolyást gyakorolnak vitalitásunkra. A limbikus rendszer az idegrendszerre is hat, az illatok ezáltal erősítik a szervezet fizikai egészségi állapotát, továbbá képesek javítani a psziché hogylétét, hiszen a vágyak, az indíttatás, a hangulatok, a megérzések és az alkotókészség mind a limbikus rendszer működésében eredeztethetők. Ráadásul, mivel a limbikus rendszer kölcsönös kapcsolatban van a neocortexszel (homloklebeny, elülső agykéreg), az illatok hatással lehetnek a tudatos gondolkodásra és reakciókra. Aromaterápiával tudatosan szabályozhatjuk és elősegíthetjük a megfelelő testi működésünket tehát szabályozhatjuk a hormonháztartásunkat, emellett pedig jótékony hatással vannak hangulatunkra, közérzetünkre. Az aromaterápia legdirektebb formája az illóolajok belélegzése. A tudatra hamar és tapasztalhatóan hat! 
 
 
 
 
 
 
TÖBB ISMERT ESSZENCIA ÉRZELMI HATÁSA:

Ylang Ylang:  édes, telt illata oldja a szorongás, szorongatottság érzetét, feloldja a külvilágnak való megfelelni akarás kényszerét. Segíti a merev nézetekből való kimozdulást, hogy az ellenállás helyett az elfogadás hajlékonyságában éljünk.

Levendula: Az idegrendszerre gyakorolt hatása lenyűgöző. A lila virágokból nyert illóolaj nyugtató hatása vitathatatlan. Az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) illóolaja csillapítja a feszültséget, és antidepresszánsként is használható. Békét hordozó illata különösen jól használható ingerlékenység, düh, frusztráció esetén.

Bergamott: A bergamott illóolaja akkor jelenthet segítséget, amikor elesettség, szomorúság, tehetetlenség és depresszív hangulat uralja az érzelmeket. A bergamott a fény illata. Enyhíti a bizonytalanságot, a félelmeket, oldja az elszigeteltség érzetét, segíti a kommunikációt.

Szantálfa: illóolaja lecsendesíti a zajos, kavargó gondolatokat, békével telt, nyugodt lelkiállapotot teremt. Képessé tesz arra, hogy a szűk látásmódból kilépve, egy átfogóbb, nagyobb kép rajzolódjon ki előttünk. Összekapcsoló, kiegyensúlyozó minősége segíti a meditációt, a lényegre való összpontosítást.

Tömjén: az esszenciális olajok "királya" mindig is különleges helyet kapott a tudatosságra törekvők, a fejlődés útját járók életében. Oldja a szorongást, a haragot, a bizonytalanságot. A tömjén illata önmagunk, mások és az élet mélyebb megértéséhez, magasabb tudatszintek felé segít.

Ánizs: meleg, fűszeres, édes. Jókedvre derít, egyensúlyban tart.

 

Boróka bogyó: gyümölcsös, erősít, felvillanyoz, felemel

Borsmenta: mentolos, frissít, segíti a tiszta gondolkodást, felvillanyoz, ösztönöz

Cédrusfa: balzsamos, fás illat. Nyugtat, pihentet, segít kiüríteni a negatív gondolatokat

Idegrendszer_edited.jpg

doTERRA Érzelmi Aromaterápia

Esszencia Keverékek

Érzelmi szett.jpg
Motivált.jpg

MOTIVATE: bátorító és motiváló keverék, ami csodás kombinációja számos citrus és menta illóolajoknak. A Motivate tökéletes, ha segítség kell a koncentrálásban, legyen szó iskoláról vagy munkáról.

 

Ellensúlyozza: a negatív érzelmeket, kétségbeesést, pesszimizmust a munkahelyi csalódásokat, kudarcokat, bizalomvesztést a bizonytalanságot, apátiát.

Segít: a teremtő erők felszabadításában bátorságot közvetít higgy magadban, menj előre meg tudod csinálni!! Illat jellemző: Friss tiszta mentolos illat.

Felhasználás: pulzus pontokra kenve, inggallérra cseppentve, diffúzióval .

Alkotó olajok: borsmenta, clementin, koriander, bazsalikom, Yuzu (japán citrom), melissa, rozmaring, vanília 

Cheer.jpg

CHEER: Felvidító keverék. Felemelő és élénk kombinációja citrus és fűszer alapú illóolajoknak A szinte teljesen fenilpropén-antholból álló Csillagánizs energizáló karakterisztikákat kölcsönös a keveréknek, melyből már pár, tenyérből belélegzett csepp is derűlátó érzéseket hoz elő az emberből.A dōTERRA Cheer felemelő olaj citrus és fűszerolajok keveréke jókedv, boldogság és pozitív hozzáállás "lökést" ad, amikor a padlón vagy.

Ellensúlyozza: Kedvetlenséget, komorságot, szomorúságot. Ez a napfényes, friss, optimista aroma kifényesíti a napod minden percét.

Segít: Optimizmus, vidámság, boldogság elérésében. Fel a fejjel! Illat jellemző: Friss, fűszeres,meleg illat

Felhasználás: pulzus pontokra kenve, inggallérra cseppentve, diffúzióval .

Alkotó olajok: vadnarancs, szegfűszeg, csillagánizs, citrom, szerecsendió, vanilia, gyömbér, fahéj, bulgár geránium

Passion.jpg

PASSION: szenvedély és  inspiráló keverék, ami fűszeres és gyógynövényes illóolajokból lett összeállítva. Felmelegít és felemel. Párologtasd a  munkahelyeden, hogy kreativitásodat támogasd.  Ezt a keveréket úgy alakították ki, hogy felélessze a belső szenvedélyt. Hasznos azok számára, akik az önmegtagadás vagy a rendszabályozás mintáiban vannak ragadva.

Segít, hogy ne csak terhet lásd meg a feladataidban hanem megtaláld azok örömteli, játékos, könnyed megoldását. Oldja a merevségedet a dermedtségedet és újjáéleszti az életkedved. A felélesztett szenvedélyed arra buzdít, hogy döntsd le a magadnak állított korlátaidat, légy magabiztos és élj szívből, élvezd az életet.

Ellensúlyozza: Negatív érdektelenséget, unalom érzetet, az elvesztett miért érzést.

Segít: Feléleszteni az izgalom érzést, szenvedély érzést. A lelkesedést megindítani Öröm érzés Kreativitás Találd meg újra önmagad! Illat jellemző: fűszeres meleg.

Felhasználás: diffúzorban párologtatva, pulzuspontokon bőrre alkalmazva, inhalálás

Alkotó olajok: kókusz, kardamom, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szantálfa, jázmin, vanilia, ökörfarkkóró

teahub.io-white-dove-wallpaper-3603233.jpg

PEACE: megnyugtató keverék menta és virág illóolajokból. Labdanum összhatása egy monoterpén észterekben és alkoholokban gazdag kémiai felépítést képez, mely frissítő és hangulatteremtő hatással rendelkezik. A doTERRA Peace-t remek éjszaka, alvás közben párologtatni egy nyugodt és pihentető alvás érdekében.

Ellensúlyozza: a szorongó érzést, félelmet túlterhelt, békétlenséget.

Segít: a békés érzet visszanyerésében megnyugvást hoz megelégedettséget sugall segíti a pozitív gondolatokat. Lassíts, vegyél egy mély levegőt és higgy, hogy ez lesz! Illat jellemző: Édes, gazdag, virágos illat.

 

Felhasználás: diffúzor este, nyugtató, pihentető alvás, kézben összedörzsölve nyugtalan gyereknek éjszaka a talpára kenve.

Alkotó olajok: vetiver, levendula, ylang-ylang, tömjén, majoranna, labdanum


FORGIVE: frissítő, fából és fűszerekből készült összeállítás melyben monoterpén észterek, alkoholok és sesquiterpének magas koncentrációban megtalálhatóak. A doTERRA Forgive nagyban segíti a türelmet és a megelégedést is. Ellensúlyozza: Negatív érzelmeket Düh, bűntudat érzést Keserűséget, elégedetlenséget Segít: A tovább lépésben Megbocsátás érzésében Felszabadító hatás Illat jellemző: füves, friss Felhasználás: Egész nap használandó szív környéken, vagy párologtatás

Alkotó olajok: lucfenyő, bergamott, borókabogyó, mirha, arbovite, nootka fa, kakukkfű, citronella 

CONSOLE: Vigasz, remény keverék... virág- és faolajat kombináló nyugtató keverék.  Enyhítő és frissítő hatásokkal rendelkezik és hatásos szomorúság és bánat ellen is. Ellensúlyozza: szomorúságot, melyet valami elvesztése okoz haláleseti bánatot a reménytelenség érzését Segít: Feldolgozni a veszteséget. Vigaszt, reményt ad Első lépések az érzelmi gyógyuláshoz. Kösd be a szíved egy-két csepp illóolajjal Illat jellemző: édes, virágos Felhasználás: Szív fölött reggel-este bedörzsöléssel vagy  inggalléron, sálon egész nap .

Alkotó olajok: tömjén, pacsuli, ylang-ylang, labdanum, rózsa, amyris

 

Érzelmi_olajak.jpg
Érzelmi táblázat kép_edited.jpg
Daco_4433791.png
Esszenciális illóolajok- természetes vegyületeik hatásai
Citrus olaj.png
Édes olaj.png
Fűszer_olaj.png
Fás illat.png
Menta olaj.png
bottom of page