top of page

AZ ESSZENCIÁLIS OLAJOK BEMUTATÁSA

Doterra virágillatok.jpg

 Az esszenciális olajok természetes kémiai vegyületeket tartalmazó illóolajai a magoknak, fakéregnek, száraknak, gyökereknek, virágoknak és a növényeknek, melyet vízgőzdesztillációval, kíméletesen vonnak ki.  Az esszenciális illóolajok adják az adott növény gyógyhatását, erejét, így koncentráltan és egyszerűen alkalmazhatóak. A fitoterápián belül az aromaterápiában alkalmazzák a legerősebb, legkoncentráltabb növényi hatóanyagokat. A növényekből, fűszernövényekből, fákból és gyógynövényekből kivont illóolajok magas, koncentrált hatóanyag tartalmuknál fogva nagyon hatékony terápiás eszközök.  Az illóolajok növény "lelke", immunrendszere. Szervezetünkre szellem-lélek-test szinten hat az aromaterápia alkalmazása, helyreállítja a homeosztázist, azaz szervezetünk öngyógyító folyamatait harmonizálhatják rendszeres használat esetén. Előnyösen hat szervezetünkre, minden téren élvezhetjük egészségügyi előnyeiket.  Belélegezbe, külsőleg vagy belsőleg alkalmazhatjuk a doTERRA esszenciális olajokat, mely a világon egyedülálló az illóolajok terén.

Az illóolajok belélegezve az érzelmeinkre is hatással vannak, az központi idegrendszeren keresztül a tüdőbe jutva a vérkeringésen keresztül eljutnak szervezetünk minden sejtjéhez.  Segíthetik szervezetünk öngyógyító folyamatait, immunrendszerünket és a regenerálódási képességeket is. Meggátolják a kórokozók szaporodását, megsemmisítik a parazitákat, antibakteriális hatású a legtöbb illóolaj természetes kémiai vegyületeik által. Méregtelenítés, prevenció szempontjából is ajánlott az alkalmazásuk.  A gyógynövények és illóolajok alkalmasak testi-lelki-szellemi egészségünk megőrzésére, segítenek egyészségünk és vitalitásunk visszanyerésében.  Néhány esszenciális olaj és keverék is alkalmazható 6 hónapos kortól és gyermekeknek is a nekik készült termékek-ezt kérjük olvasd el az erről szóló külön menüpontban.    Bízzunk a természet erejében! 

Copaiba-Balsam-736.jpg
Copaiba-Balsam-736.jpg

Hogyan készülnek az esszenciális olajok?

Fontos megjegyeznünk, hogy nem minden esszenciális olajat állítanak elő egyenértékűként. Egy olaj tisztasága a földrajzi elhelyezkedéstől, a lepárlási eljárásoktól, az időjárástól és egyéb tényezőktől függően változó lehet. Mindegy továbbá, hogy milyen körültekintően választottak ki, gondoztak és takarítottak be egy növényt, az esszenciális olaj minőségét a lepárlási eljárással is sikeresen megőrizhetik vagy épp tönkretehetik. A lepárláshoz szükséges részleteknek szentelt figyelem és aprólékosság miatt itt már nem is annyira eljárásról, sokkal inkább művészeti formáról beszélünk. A lepárlóknak pontos munkát kell végezniük, gondosan odafigyelve a betakarítási módszerekre, a hőfokokra, a lepárlás idejére, az alkalmazott nyomásra stb.

Hogyan lesz egy növényből esszenciális olaj?

Az esszenciális olaj előállításának pontos folyamata más és más lehet attól függően, hogy milyen fajta növényből származik az olaj. Az alapelképzelés azonban az, hogy a növények speciális lepárlási eljáráson esnek át, amely során egy speciális gépezet segít kiválasztani az esszenciális olajat a növényi részekből. Az esszenciális olaj a növény különböző részeiben bújik meg, gyakran mindössze mikroszkopikus mennyiségekben. A lepárlási eljárás során a gépezet elválasztja az esszenciális olajat az eredeti növényi résztől. A citrusos olajok előállítása során például a gép azt a célt szolgálja, hogy kiválassza az esszenciális olajat a gyümölcs héjából.

doterra banner.jpg

A szintetikus anyagoktól eltérően az illóolajok messzemenően egész lényükre jótékony hatással bírnak,  támogatják fizikai és pszichológiai jólétünket is. Az illóolajok, illó komponensek hatását számos tudományos eredmény is igazolja, ezért az alternatív és konvencionális gyógyászat határterületének tekinthető. Az aromaterápia összhangban van a holisztikus szemlélet elveivel, azaz összhangba hozhatja testünket-lelkünket-szellemünket.Az esszenciális olajok a növényekből kivont színtiszta illóolajok, melyek rengeteg természetes  vegyületet tartalmaznak-így koncentráltak. A hatását, erejét ez adja az adott növénynek és  töménységénél fogva hatással van az egész szervezetünkre. Elősegíthetik a kiegyensúlyozott érzelmi állapotokat, serkentik a gondolkodást, memóriát  valamint a tudatos elmét emelkedett állapotba hozza. Alvásproblémáknál a pihentető, nyugtató, stressz és szorongásoldó esszenciák vegyületei segíthetnek a mentális nyugodtság előteremtésében. Segíthetnek egészségünk megőrzésében, a már kialakult betegségek leküzdésében; stressz kezelésében és a mai ember oly erősen jelen lévő szorongásaiban hasznos lehet az alkalmazásuk! Támogatják immunrendszerünk működését. Az esszenciális olajok a bőrön keresztül felszívódva is hatnak, 2 perc alatt a véráramba kerülnek és 20-50 perc múlva vérvétel útján is kimutathatóak!  Egy csepp ereje 25 csészényi gyógynövényteának felelhet meg. Az aromaterápia pozitív élettani hatásai a sok klinikai kutatás eredményeképpen ma már tudományosan igazoltak, ezekről külföldi kutatási oldalakon rengeteg tanulmány áll rendelkezésre.

bottom of page