top of page

Esszenciális illóolajok a légzőrendszer támogatásához ~~Lélegezzen könnyen a doTERRA-val!~~


A légúti megbetegedések az őszi-téli időszakban fordulnak elő a leggyakrabban. A felső légutak megbetegedése nagyon gyakori kórkép, a megbetegedések közel hetven százalékát vírusok vagy baktériumok okozzák. A fertőzés során a nyálkahártyában szaporodó vírusok vagy baktériumok a légutakban gyulladást, nyálkahártya-duzzanatot, fokozott nyákképződést idéznek elő. A fertőző kórokozókkal szemben, a védekezésben kapnak fontos szerepet az orr- és garatmandulák is. A test minden egyes lélegzettel oxigént szállít a test minden sejtjéhez, szervekhez elősegítve azok növekedését, szaporodását és különböző funkcióik ellátását. Ezért fontos, hogy mielőbb segítse szervezetét a kórókozókkal szembeni fellépésben, öngyógyító folyamatainak támogatásában természetes módszerekkel. Ha a levegő túl hideg vagy túl száraz, az is irritálhatja a hörgőket, a tüdejét és légzési problémákat is okozhat, ezért érdemes szellőztetni, párásítani is amennyiben szükséges.

Kutatások szerint a természetes kémiai alkotórészekkel rendelkező tiszta illóolajok, köztük a bornyl-acetát, d-limonén, az 1,8-cineol és az alfa-pinén, hozzájárulhatnak a légzőszervek egészségének támogatásához az egészséges életmód részeként, és számos természetes illóolaj tartalmazza ezeket. Az olyan illóolajokat, mint a borsmenta, több száz éve használják az egészséges légzés támogatására.



LÉGZŐRENDSZER EGÉSZSÉGÉT TÁMOGATÓ ESSZENCIÁLIS OLAJOK


• Belélegezve, majd felszívódva a légutak nyálkahártyáján kiválasztódnak az illóolajok komponensei, így másodlagos hatást is kiválthatnak, eljutnak az alsó légutakba is

• Fontosabb illóolajok: Eukaliptusz, Kakukkfű, Borsmenta- Fodormenta, Rozmaring, Kardamom, Fenyők olajai

• Legtöbb humán vizsgálatot az eukaliptusz és a borsosmenta illóolajával végezték, megállapították, hogy az eukaliptol (cineol) hatékonyabban csökkenti a orrnyálkahártya vérrel telítettségét, és segíti a légúti váladékok oldását, mint a mentol

• Kutatásokkal alátámasztva kakukkfű olajok timol és karvakrol tartalma miatt jelentős antimikróbás, gyulladáscsökkentő hatást mutatott, emellett a légúti görcsöket is csökkentette

• A fenyőfélék illóolaja vegyülete, a pinén nyákoldó és köhögéscsillapító


Párologtassa ezeket az olajokat frissítő és felemelő hatásuk miatt is! Fontos, hogy a légzőrendszer egészséges maradjon. A rendszeres testmozgás, a vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő étkezés és a napi elegendő alvás is kulcsfontosságú a légzőrendszer megfelelő működéséhez. Az illóolajok támogathatják a tiszta légutak, az egészséges légzésfunkciók és a könnyű légzés érzését is.


Eukaliptusz

1788-ban John White sebész-főorvos megérkezett az első flottával Ausztrália partjaira. Néhány héten belül elkezdte dokumentálni az egyedülálló eukaliptusz növényt. Gyógyító tulajdonságai sok helyi őslakos közösségben jól ismertek voltak, akik sebek gyógyítására, a fertőzések elhárítására használták. Az eukaliptusz antioxidáns tulajdonságairól ismert, és gyakran használják fertőzések leküzdésére, ezért rengeteg torokpasztillában és szirupokban megtalálható. Olaját belélegezve megkönnyítheti a a levegővételt, enyhítheti a megfázást és a lázat.



doTERRA Thyme - Kakukkfű Esszenciális Olaj


Speciális, természetes biokémiai összetevőitámogatják az egészséges immunrendszert, ha belső használatra kerül sor. A kakukkfű erős, meleg illóolaj, amely erős tisztító tulajdonságokkal rendelkezik. A kakukkfüvet gyakran használják ízesítőként, de olyan erős illóolajat is előállít, amelynek fertőtlenítő és tisztító hatása is van a bőrre; azonban a magas timoltartalom miatt a kakukkfüvet felhordás előtt hígítani kell hordozóolajjal. A kakukkfű speciális kémiai tulajdonságai támogatják az egészséges immunrendszert. Figyelemre méltó a téli egészségmegőrzésben vállalt széles spektrumú szerepe is. A kakukkfű illóolaj fő természetes kémiai alkotóeleme a timol. A timol elősegíti az egészséges immunműködést és antioxidáns támogatást nyújt. A kakukkfű másik alkotóeleme a karvakrol. A Carvacrol antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és támogatja a keringési, immunrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi, emésztőrendszeri és idegrendszer egészségét. * A timol és a karvacrol is tisztít és tisztít.A kakukkfű illóolaj képes rovarok természetes elhárítására is.


NE ALKALMAZZUK MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS A VÁRANDÓSSÁG IDEJE ALATT!


AROMATERÁPIA ALKALMAZÁSAI SZERINT* A kakukkfű illóolaj: tisztítja a légutakat, fertőtlenítő, köptető, köhögéscsillapító, ajánlott alső és felsőlégúti fertőzés esetén. Esti párologtatáshoz kiváló olaj, gyerekeknek is, erőteljes vegyületei miatt max. 1-2 cseppet használjon hidegpárásítóba!



 

doTERRA Peppermint- Borsmenta Esszenciális Olaj


A borsmenta támogatja a légzőrendszert is. A borsmenta belégzése elősegíti a tiszta légutak és a könnyű légzés érzését. Belsőleg bevéve a borsmenta segíthet az émelygés és a mozgásbetegség enyhítésében. A borsmentának erős érzelmi előnyei vannak. Használhatjuk a szomorú és szorongó érzések, a nyugodt érzelmek csökkentésére, a feszültség enyhítésére és a nyugtalanság enyhítésére. Elősegítheti az egészséges légzést, enyhítheti a hányingert. A borsmenta esszenciális olaj mindig hasznos, ha kéznél van. A borsmentának erős érzelmi előnyei is vannak. Népszerűen használják a szomorú és szorongó érzések, fokozott érzelmek csökkentésére, a feszültség enyhítésére és a nyugtalanság enyhítésére. Este ne párologtassuk lefekvés előtt, mert élénkítő hatású!


5 ÉVES KOR ALATT, VÁRANDÓSSÁG ÉS SZOPTATÁS IDEJE ALATT NE HASZNÁLJUK!


* A borsmenta illóolaj az aromaterápia tapasztalatai alapján: természetes kémiai összetétele révén kiváló légúti kellemetlenségek esetén. Élénkítő, frissítő tisztítja a légutakat, lázcsillapító, szellemi és fizikai serkentő hatású lehet. Ideális segítség lehet a használata megfázás, nátha és influenza esetén.



 

doTERRA Spearmint- Fodormenta Esszenciális Olaj 15 ml


A fodormenta más menta esszenciális olajok mérsékeltebb alternatívája. Évszázadok óta használják emésztési előnyei miatt. Édes, frissítő és üdítő aromája elősegíti a fókuszálást és a pozitív hangulatot. Aromatikusan a Spearmint illóolaj tisztító és energizáló aromája ösztönzi a fókuszáltság érzetét, ugyanakkor felemelő hangulatot. A mentaolaj elősegítheti az emésztést és segíthet az esetleges gyomorpanaszok csökkentésében. A fodormenta nagyon különbözik a borsmentától, így enyhébb lehetőség a gyermekek és az érzékeny bőrűek számára. A mentaolaj olyan kémiai összetevőkből áll, mint a karvon és a limonén. Ezek a szerves alkotóelemek energizáló és felemelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Használja a Spearmint illóolajat helyileg vagy aromásan, hogy megkapja ezeknek az összetevőknek a hangulatjavító előnyeit.




 

doTERRA Eucalyptus - Eukaliptusz Esszenciális Olaj


Eucalyptus radiata leveléből/szárából kivont olaj, Eucalyptus polybractea leveléből kivont olaj, Eucalyptus kochii leveléből kivont olaj, Eucalyptus loxophleba leveléből kivont olaj, Eucalyptus globulus leveléből kivont olaj Az eukaliptusz illóolaj tiszta, frissítő aromával rendelkezik, amely támogatja a könnyű légzést, eloszlatja a szagokat és kitisztítja az elmét. Érzelmileg az eukaliptuszolajat a feszültség érzésének csökkentésére és a relaxáció elősegítésére használják. Aromatikusan az eukaliptusz vegyületei elősegíthetik a tiszta elme és a kikapcsolódás érzését. Az eukaliptuszolaj erős tisztító tulajdonságokat is tartalmaz, amelyek előnyösek a bőr számára, és felhasználhatók a felületek és a levegő tisztítására.Az eukaliptusz illóolaj elősegítheti a relaxáció és a tiszta légzés érzését. Az eucalyptus radiata elsődleges kémiai összetevői az eukaliptol és az alfa-terpineol, amelyek nagyban hozzájárulnak a nyugtató és tisztító hatásával a légúti problémák esetén a tiszta légzéshez. Az eukaliptusz pihentető és feszültségoldó hatást vált ki masszázs esetén is. Ugyanakkor a bőr számára is előnyös tulajdonságokkal bír.


NE HASZNÁLJUK MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS EPILEPSZIA ESETÉN! BELSŐLEG NE ALKALMAZZUK!


* Az eukaliptusz illóolaj az aromaterápia tapasztalatai alapján: alsó-felső légutakat tisztító, fertőzésgátló, gyulladáscsökkentő, köptető, lázcsillapító, tisztító, fájdalomcsillapító. Esti párologtatáshoz kiváló olaj, gyerekeknek is!



 

doTERRA Douglas Fir-Duglászfenyő Esszenciális Olaj 5 ml


Felemelő felfrissülés duglászfenyő esszenciális olajjal. A citrusos és fás jegyeket ötvöző duglászfenyő esszenciális olaj aromája segít felemelő és pozitív légkört biztosítani. Ha pozitív hangulatot támogató légkört szeretne teremteni otthonában vagy a munkahelyén, párologtasson néhány csepp duglászfenyő esszenciális olajat. Egyedülálló kémiájának köszönhetően a duglászfenyő esszenciális olaj citrusos, fás és fűszeres esszenciális olajokkal is nagyszerű keveréket alkot. A duglászfenyő egy Észak-Amerika-szerte őshonos tűlevelű. Ennek a magas törzsű, örökzöld fenyőfélének frissítően édes aromája van, enyhe citromos beütéssel. Olaját a bőrre gyakorolt tisztító, fertőtlenítő hatásáért és a pozitív hangulat serkentésére használják.




 

doTERRA Siberian Fir- Szibériai Fenyő Esszenciális Olaj


Friss, fás illatával a szibériai fenyő nyugodt, pozitív teret hozhat létre és fokozza a nyugtató masszázst.A szibériai fenyőolaj frissítő, fás illatú, nyugtató és pihentető illatáról ismert. A szibériai fenyő egyedülálló kémiai összetételű, elsősorban bornil-acetáttal, amely ezen illóolaj előnyeinek nagy részét biztosítja. A hegyi erdőben tett sétához hasonlóan a szibériai fenyő illóolaj elősegíti a pihenést és enyhíti a stressz tüneteit. Ennek az olajnak az illata segít megnyugtatni az idegeket és megnyugtatja az aggódó érzéseket. A szibériai fenyő jó olaj, amelyet változás vagy felfordulás idején használhatunk.Diffúzorban párologtatva a szibériai fenyő elősegítheti a könnyű légzés érzését, miközben megnyugtatja az érzelmeket. Bármikor, amikor otthon, munkahelyen vagy iskolában tartózkodik, diffúzáljon szibériai fenyőt, mely segít csökkenteni a stresszt. Lélegezzen mélyet, hogy megtapasztalja a frissítő aromát.


* A fenyő illóolajok hatásai az aromaterápia tapasztalatai alapján: segíti a légúti váladék fellazításában és eltávolításában. Bronchitis, köhögés, torokgyulladás, megfázás, influenza, asztma esetén kifejezetten hasznos lehet- a légutak tisztítására kiváló. Használjuk párologtatóban, fürdővízben, mellkasba masszírozva.



 

doTERRA Black Spruce- Fekete Lucfenyő esszenciális olaj


Erőteljes fa illóolajat, a fekete fenyőt desztillálják a Picea Mariana fa tűiből és ágaiból. Ismeretes, hogy pihentető légkört teremt, kezdje a napot a fekete lucfenyő hűsítő és nyugtató előnyeivel. Kanadából származik. Az őslakos amerikaiak történelmileg használják a bőr egészségének elősegítésére, lelki gyógyító és tisztító gyakorlataik részeként. A fekete lucfenyő illóolajban magas a bornyl-acetát, a kémiai összetevő, amely elősegíti a pihenést és a nyugalmat. Kezdje a napot a fekete fenyőolaj hűtő és nyugtató előnyeivel, mind helyileg, mind aromásan. Megerőltető testmozgás után, vagy amikor testének helyi támogatásra van szüksége, masszírozza a fekete lucfenyő illóolajat a bőrbe hordozóval, hogy megnyugtató, megnyugtató masszázst hozzon létre. Diffúzáljon fekete fenyőolajat vagy egész nap kenje a tarkójába a harmónia és az egyensúly érzetének megteremtése érdekében. A fekete fenyő illóolaj frissítő aromáját gyakran használják az aromaterápiában, hogy elősegítsék a tiszta légutak és a könnyű légzés érzését. BELSŐLEG NEM FOGYASZTHATÓ!



 

doTERRA Rosemary- Rozmaring Esszenciális Olaj



A rozmaringolaj a légzőrendszer és az egészséges emésztés támogatására is alkalmazható. A rozmaring illóolaj kitisztítja a mentális zavart és enyhíti a feszültség érzését. Mivel a rozmaringolaj hasznos lehet az egészséges légzőrendszer elősegítésében és az egészséges emésztés támogatásában, célszerű belsőleg használják az olajat.



*A Rozmaring illóolaj erőteljes élénkítőszer, hatása 3-4 órán keresztül is tarthat, ezért ne használjuk lefekvés előtt.


EPILEPSZIÁS BETEGEK ÉS VÁRANDÓS ANYÁK NE HASZNÁLJÁK!



 

doTERRA Kardamom Esszenciális Olaj


A belsőleg fogyasztott kardamom a légzőrendszerre is nagy hatással van, mivel magas 1,8-cineol-tartalma elősegíti a tiszta légzést és a légzőszervek egészségét. A doTERRA kardamom illóolajat Guatemalában termesztett kiváló minőségű kardamom magokból nyerik ki, amelyeket illóolajba desztillálnak szigorú CPTG® vizsgálati előírásainkkal. Adjon egy csepp kardamomot és ha erősnek találja az ízt, akkor egy-két csepp citrom esszenciális olajat egy pohár vízhez, igya meg hogy enyhítse a légúti kellemetlenségeket. A gyömbér közeli rokona, a kardamom drága főzőfűszerként ismert, és számos módon hasznos az emésztőrendszer számára. A kardamomot általában belsőleg használják az időnként jelentkező gyomorpanaszok enyhítésére. Egyedülálló illata elősegítheti a pozitív hangulatot. Az elfogyasztott kardamom a légzőrendszert is támogatja, mivel magas 1,8-cineol-tartalma elősegíti a tiszta légzést és a légzőszervek egészségét. és íz. Készen áll, hogy új ízzel dobja fel házi sütésű kenyerét? Próbálja ki, és adjon egy csepp kardamom esszenciális olajat is a következő veknihez! Ezzel az egzotikus fűszerrel akár a klasszikus családi kedvenceknek is teljesen új ízt adhat. Ínyencségként pedig akár a banánkenyérhez hasonló édes kenyereket is elkészítheti egy csepp kardamommal!



 


doTERRA Air® LÉGZŐSZERVET TÁMOGATÓ KEVERÉK


A kardámom hozzáadásával készített Air esszenciális illóolaj keverék a légzőszervekre fokozottabb hatással segíti a légzést. A szabadalmazott keverék tisztítja és nyugtatja légutakat, esti diffúzoros párologtatása és helyi bőrfelületen való alkalmazása elősegíti a pihentető alvást.  A keverék babérlevelet, borsmentát, eukaliptuszt, teafát, citromot, raven sara-t és kardámom-t tartalmaz.Tisztán tartja a légutakat és jó állapotban tartja a légzést. Elősegíti az általános egészséges légzőszervi működést. Gyerekeknek párologtatva vagy bőrfelületen hordozóolajban higítva alkalmazható, mellkason, háton, talpon, hogy nyugtassa az érzékeket.Amikor úgy érzi, hogy nyitott légutakat szeretne, dörzsölje a doTERRA Air-t a mellkasára.





 

doTERRA TriEase Lágyzselatin Kapszula


A TriEase lágyzselatin-kapszulát a szezonális és környezeti hatások elleni védelemre, valamint az egészséges légutak elősegítésére fejlesztették ki, arra az időszakra, amikor a legnagyobb szükség van rá. Minden egyes lágyzselatin egyenlő rész citrom, levendula és borsmenta illóolajokat tartalmaz, melyek arról ismertek, hogy amikor egymással kombináltak,képesek fenntartani a tiszta légzést és az egészséges gyulladásos választ.


Bosrmenta- Citrom és Levendula esszenciális olajakat tartalmaz egyenlő arányban- kapszulákban.




 

LÉGÚTI ESSZENCIÁLIS OLAJOK HASZNÁLATA:


-Diffúzáljon doTERRA Air-t® , vagy kakukkfű, vagy eukaliptusz, borsmenta vagy fenyő olajból 3-4 cseppet a éjszaka, amikor szükséges- kombinálhatja is őket egyidejűleg. Ahhoz, hogy könnyedén vehessen levegőt, a mentol, eukaliptol és a Szibériai fenyőolajban található bornyl-acetát természetes kémiai vegyületek segíthetnek. A légzőrendszer és ehhez tartozóan a hörgők, légutak megnyugtatásához kiválóak ezek az esszenciális illóolajok. Inhalálhatja a tenyeréből is, tegyen 2-3 csepp olajat tenyerébe és lélegezzen mélyen bele. Vigyázzon, hogy az orrnyálkahártyához, a hallójáratba és szembe ne kerüljön olaj!!!

-Dörzsölje a mellkasára egy-két csepp Air-t, vagy Szibériai fenyőt és Eukaliptuszt, hogy elősegítse a tiszta légutak érzését.


- Gyerekeknek NE alkalmazzon 5 éves kor alatt mellkasba dörzsölve sem eukaliptusz, sem borsmenta olajat!!! Diffúzorba ( hidegpárásítóba is keveset!) A fenyő olajok, kakukkfű, citrom, illetve a Spearmint fodormenta olaja kiválóak.


Gyerekeknek külsőleg kizárólag hordozóolajban higítva alkalmazhatja helyileg bemasszírozva. A higítást megtalálja a doTERRA olajok használata menüpont alatt.

-Tegyen egy csepp kardamomot vagy rozmaring olajat egy pohár vízbe, és igya meg hogy segítse a légúti kellemetlenségeket. Tegyen párologtatóba szintén 1-2 cseppet és lélegezze be. ( Belsőleg fogyasztható olajok!)

-Szükség szerint vegyen be egy TriEase® kapszulát a tiszta légzés fenntartása érdekében, amikor a szezonális veszélyek (pollen és egyéb reakciót kiváltó anyagok) magasak!




* HIVATKOZÁS- FORRÁS A CSILLAGGAL JELÖLT EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYÖK ÉS ELLENJAVALLATOK FELSOROLÁSÁHOZ:


Margie Hare: Aromaterápia otthon

Anne Kennedy: Aromaterápia kezdőknek



TOVÁBBI FORRÁSOK- HASZNÁLATI JAVASLATOK:




https://semmelweis.hu/gytk/files/2017/12/Boszormenyi-Szakkepzes-20171028.pdf

bottom of page