top of page

Esszenciális olajok és módszerek a szerotonin- boldogsághormonok fokozására

Borús, felhős, ködös az idő? Nehezen viseli lelkileg és fizikailag a telet?? Tudományosan a „boldoghormonok”, a dopamin és a szerotonin tesz bennünket igazán boldoggá. Amikor a szerotonin szintje alacsony a szervezetben, a boldogtalanság uralkodik. Amikor a testet jutalmazzák, dopamin szabadul fel. Az egyik ilyen jutalom, ha éhesen eszik. Ha ok nélkül rossz a kedvű és lehangolt ,előfordulhat, hogy lecsökkent szervezetében a szerotonin (öröm hormon) szintje. Az agy megnövekedett szerotonin szintje javítja az emberek stressztűrő képességét, gyakran eredményez megkönnyebbülést a depresszióból, akárcsak csökkenést a fájdalom-érzékenységben és az idegességben.


Az emberi szerotonin 90% -a a bélben termelődik!

A szerotonin (a boldogság hormonja) egy neurotranszmitter, amely a központi idegrendszerben kulcsszerepet játszik a hangulat szabályozásában, a figyelem, a tanulási folyamatok, a memóriafunkciók, a motiváció és az elégedettség érzésének összpontosításában. A szerotonin hiánya depressziót, agressziót, pánikrohamokat, alvászavarokat okozhat. A boldogságot természetesen illóolajok használatával is növelhetjük. Tanulmányok megerősítették, hogy az aromaterápia központi szerepet játszik a hangulat feljavításában, miközben megszabadul a stressztől. Az illóolajok növelik a szerotonin és a dopamin szintjét, így kellemes boldogságérzetet keltenek.





HOGYAN SEGÍTHETNEK AZ ESSZENCIÁLIS ILLÓOLAJOK?


*Az esszenciális olajok különféle illékony, természetes kémiai összetevőkből állnak. A belélegzett esszenciális olaj molekulái molekulaméretüktől függően különböző útvonalakon kerülnek az agyi régióba. A lehetséges inhalációs szállítási útvonal a szagló- és a légzőrendszert egyaránt érinti .A szaglórendszer az orrüreggel kezdődik, amely a szaglóhagymához kapcsolódik, és fontos szerepet játszik a szagjelátvitelben.A szaglórendszer az agyhoz közel helyezkedik el, és számos agyterülethez kapcsolódik, beleértve a hipotalamusz és a hippokampusz. A természetes kémiai hatóanyagok, melyeket az illóolajok tartalmaznak, közvetlenül a központi idegrendszerbe kerülhetnek, és megváltoztatják az érzelmi választ.


*Az egyes vegyületek mögött meghúzódó hatásmechanizmust farmakológiai vizsgálatokban vizsgálták. Ma már számos kutatás és kísérlet bizonyítja a linalool szorongásoldó, feszültségcsökkentő és alvást segítő hatásait. Egy 2015-ben publikált mexikói kutatás rámutat, hogy a linalool és a béta-pinén hatással van az agy érzelmi rendszerére, amely olyan jólismert átvivő anyagokat foglal magában, mint a szerotonin és a dopamin, valamint az adrenalin/noradrenalin rendszerre. A linalool és a béta-pinén ezeken a receptorokon keresztül támogatja az agy kémiai egyensúlyát, ennek következtében pedig csökken a szomorúság és a szorongás érzése.Mivel a levendula és a bergamott egyaránt tartalmaz linaloolt, hatnak a GABA receptorokra, és szorongásoldó és antidepresszáns hatást fejtenek ki. Ezenkívül a fahéj illóolaja szorongásoldó hatással is rendelkezik, mivel gátolja a gyulladást elősegítő citokinek felszabadulását. Az édes narancs, a rózsa és a levendula esszenciális olajok nyugtató hatást fejtenek ki a hipotalamusz–hipofízis–mellékvese (HPA) tengellyel való kölcsönhatás révén, és csökkentik a kortizolkoncentrációjukat.


Egy harmadik nagyon fontos vegyület, amelynek a nevét érdemes ismernünk: a limonén, egy monoterpén, amely hangulatemelő, energetizáló hatásáról ismert. A doTERRA kutatói azért javasolják például a Bergamott illóolaj belélegzését, mint a stresszel való megküzdés egyik legjobb eszközét, mert ez az illóolaj egyaránt tartalmaz limonént és béta-pinént, vagyis úgy teremt egyensúlyt, hogy egyszerre megnyugtat és emeli a hangulatot. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a Citrom, a Zöldcitrom. Magas limonén tartalmú illóolajok még a Tömjén (Frankincense), Vadnarancs (Wild Orange), Tangerin (Tangerine) vagy a Grépfrút (Grapefruit).




A LEGJOBB ILLÓOLAJOK A BOLDOGSÁGHORMONOK FOKOZÁSÁRA


BERGAMOT:

Ez az olaj a Franciaországban és Dél-Olaszországban széles körben termesztett bergamott narancsból származik. Az olajat kifejezetten a héjból nyerik, és virágos és citrusos illatú. Ez az egyik legjobb olaj a boldogság kiváltására. Egy Amerikában végzett tanulmány megerősítette, hogy a bergamott illóolaj diffuzálása növeli a szerotonin szintjét a szervezetben. Ez a legjobb olaj, amikor finoman kell feldobnia a hangulatát, ám mégis elalvás elősegítésére is kitűnő választás gyerekek és felnőttek esetében is.



FAHÉJ


A konyhában gyakran használt fahéj csodálatos fűszer, és az olaj is ugyanolyan jó. Ez egy hangulatjavító olaj, amely leküzdi a szorongást és a depressziót, hogy boldog és elégedett legyen. Kiderült, hogy a fahéjolaj afrodiziákum is az extra boldogságra vágyók számára. Ezt az olajat a baktériumok elűzésére is használták. Számtalan egészségügyi előnnyel jár, és minden alkalommal boldoggá tesz.






TÖMJÉN:


Ez az egyik legjelentősebb olaj az ősi vallási környezetben való használattól kezdve. Tisztításra és kenésre használták. A Közel-Keleten őshonos olaj értékes áru, amelyet a boswellia fa gyantájából állítanak elő. Érdekes pézsmaillata van, fűszeres aláfestéssel, földiesen. Ez az olaj olyan aktív összetevőket tartalmaz, amelyek meleg nyugtató hatással bírnak az idegrendszerre. Ennek érdekében a tömjénolaj csökkentheti a szorongást, a gyulladást. Más szóval, ez az illóolaj boldoggá tesz.




MUSKOTÁLYZSÁLYA

A Clary zsálya illóolaj mindig a kedvenc, ha a hormonműködés fokozásáról és a boldogság felkeltéséről van szó. Egyes kultúrák teaként, míg mások gyógyszerként használják. Megoldja a PMS-t és más hormonális problémákat. Antidepresszánsként működik, megszünteti a stresszt és a szorongást. Csökkenti a kortizolszintet – ami egy stresszhormon, ezzel szemben a muskotályzsálya emeli a szerotoninszintet a szervezetben. Az optimális érzelmi előnyök érdekében, amelyek növelik a boldogságot, a zsálya nagyszerű lehetőség.




CITROM

A citrom illóolaját a citrom gyümölcsének friss héjából vonják ki. Ha letargiával és kimerültséggel küzd, ez a legjobb olaj az Ön számára. Azonnal kiválasztja a hangulatát és boldogságot kelt. Ezenkívül ez az olaj bizonyítottan növeli a koncentrációt. Rengeteg kutatás áll rendelkezésre a citrom illóolaj érzelmi előnyeiről. Diffúzálása biztosítja a legjobb érzelmi támogatást. Használhatja helyileg is megfelelő hordozóolajjal.


BORSMENTA

A borsmenta illóolaj kötelező, ha természetes mentességet keres az érzelmi terhektől. Egy tanulmányban bebizonyosodott, hogy ez az olaj ellazítja a testet, miközben csökkenti a pulzusszámot. Ez a legjobb megoldás, ha fáradt és erősen stresszes. Néhány csepp belélegzése azonnali eredményt ad, amelyet élvezni fog. Ha helyileg szeretné használni, vegyen be egy kis kókuszdióolajat, és adjon hozzá néhány cseppet. Ez a természetes energiafokozó bűbájként működik.




CITROMFŰ


Az indiai citromfűnek nagyon jó hatásai vannak a hangulatunkra, olyan természetes kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek hatással vannak az agy szerotonin-termelésére, emellett nyugtató és lazító, kiegyensúlyozza az idegrendszerünket. A változókorban levő nőknél javítja a hangulati hullámzásokat. A citromfű illóolaj előnyeinek egyik módja az, ha otthon diffúzorában alkalmazza az olajat, segíthet idegesség esetén vagy megszünteti a mentális fáradtságot, optimizmusra sarkall. Nevéhez hasonlítva semmi köze a citrom esszenciális olajhoz.




YLANG-YLANG


Az Ylang Ylang illóolaja hangulatjavító, valamint nyugtató tulajdonságokkal is bírhat, belélegzése azonnali, pozitív hatással lehet a hangulatra, és természetes gyógymódként viselkedik a depresszió ellen. Az aromaterápiában az Ylang Ylang olaját a feszültség és a stressz csökkentésére, valamint a pozitív gondolkodás és belső egyensúly előmozdítására használják.A Ylang Ylang illóolaj használatával segíthet átalakítani borongós hangulatát vidám hangulatba. Amikor nyugtalanságot vagy stresszt érez, tegyen néhány csepp Ylang Ylang illóolajat a tarkójába a nyugtató és felemelő hatás érdekében. Az Ylang Ylang olaj egyik fő kémiai alkotóeleme, a csírakrén miatt az olaj természetes nyugtató képességeket tartalmaz.




KANANGA


Az ylang ylanghoz hasonlóan a Cananga illóolaj is segít csökkenteni a stresszt és elősegíti a nyugalmat. A gőzdesztilláció útján kinyert kananga esszenciális olajat a fa élénksárga virágai adják. Ugyanebből a fafajtából nyerik ki az ilang ilang esszenciális olajat is, habár a kanangának valamivel kevésbé virágos az illata, mint az ilang ilangnak. Ha természetes úton szeretné javítani a hangulatát, a kanangaolajjal kellemes közérzetet teremthet és nyugtató hatást érhet el. A cananga nyugtatja az idegrendszert és a bőrt. A Cananga illóolaj nyugtató hatású, és segíthet csökkenteni a szorongás vagy a stressz érzését. Természetes módon javítja a hangulatot és elősegíti az egyensúly és a béke érzését. Ezenkívül támogatja az általános immunrendszer működését a szervezetben.




LEVENDULA


A levendula olajának virágos és földes illata van, egy másik harmonizáló illóolajok közül a depresszió ellen. Tanulmányok azt mutatják, hogy a levendulaolaj használata javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt, elősegíti az ellazulást és enyhíti a szorongást. A levendulaolajat gyakran tekintik alap olajnak, amelyet érdemes mindig kéznél kell tartani, sokoldalú felhasználása miatt, beleértve a nyugtató és pihentető tulajdonságokat, amelyek elősegítik a békés alvást és enyhítik a feszültség érzetét belső használat esetén. A levendula illóolaj támogatja az immunrendszert, az idegrendszert és a szív- és érrendszert.




HOGYAN HASZNÁLJUK AZ OLAJOKAT AZ ÉRZELMI TÁMOGATÁSRA


Ezek az illóolajok elsősorban a depresszióra és annak tüneteire gyakorolt ​​aromás hatásukról ismertek. Mindenki saját maga döntheti el, hogy közvetlenül belélegzi-e az illóolajat, vagy hagyja, hogy szétterjedjen a légtérben.


Íme a leggyakoribb módszerek az illat belélegzésére:

  • Lélegezzük be az illatot közvetlenül az olaj üvegéből vagy inhalálva a tenyerünkből.

  • Csepegtessünk néhány csepp illóolajat egy vattakorongra, és lélegezzük be közvetlenül az illatot.

  • Tegyünk néhány csepp olajat egy aroma diffúzorba, és indirekt módon lélegezzük be.

  • Készítsünk aromaterápiás fürdőt úgy, hogy tengeri fürdősóval, néhány csepp mézzel, tejjel vagy hordozóolajjal hígított illóolajat adunk a fürdővízhez.

  • Élvezzük az aromaterápiás masszázst úgy, hogy néhány csepp illóolajat adunk kedvenc masszázsolajunkhoz.


MIT TEHETÜNK EZEN KÍVÜL, HA ALACSONY A SZEROTONIN SZINTÜNK ÉS DEPRESSZIÓS HANGULATBAN VAGYUNK?


Ön dönti el, milyen módszert választ, minden állapot javítható és helyrehozható- sok mindent tehet ellene:

  • Probiotikum bevitele: Az emberi szerotonin 90% -a a bélben termelődik! Így nagyon fontos a megfelelő mikrobiom. A vegyi anyagoktól hemzsegő, feldolgozott élelmiszereink, gyorséttermi étkezések mind az ellenségei egy egészséges bélflórának, a túlzott gyógyszer vagy antibiotikum bevitel pedig szintén első helyen áll. A probiotikummal bevitt hasznos baktériumok segítenek, hogy a szervezetünknek szükséges tápanyagok, bevitt vitaminok felszívódhassanak.

  • Ügyeljen az étrendedre: A téli depresszió tünetei arra is utalhatnak, hogy a szervezetnek vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Emiatt érdemes odafigyelni táplálkozásra, és az immunrendszert erősítő ajánlások figyelembevételével diétát kialakítani.

  • Szánjon időt magára: Egy jó film megtekintése, főzés, sétálás vagy a barátokkal való időtöltés segíthet abban, hogy vidámabb legyen a hangulat.

  • Ügyelj az alvási szokásaidra: Az álmatlanság a depresszió egyik fő oka, emellett az immunrendszere is elveszítheti erejét és fáradtságot okozhat. Emiatt minden nap legalább 7 óra alvást próbáljon elérni.

  • Sétálj a természetben: Egy rövid séta az őszi színekkel borított, megsárgult levelekkel körülvett erdőben vagy a tóparton, lágy szellővel kísérve, segít szabályozni a légzést és a szívverést. A séta után sokkal nyugodtabbnak fogjuk érezni magunkat.

  • Pótolja a D-vitamin hiányát: Főleg az évszakok változásaiban válunk hajlamosabbá a testi-lelki betegségekre, ahogy csökken szervezetünk ellenállása. A D-vitamin hiánya szintén jelentősen kiváltja a depressziót.

  • Végezzen meditációs gyakorlatokat: A meditáció, amelyet akár egy egyszerű telefonos alkalmazással is gyakorolhatunk, a legnagyobb segítsége lehet stressz és szorongásos zavar esetén. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a meditáció során alkalmazott légzőgyakorlatoknak köszönhetően megszabadulhatunk a negatív energiáktól és ellazulhat a testünk.

  • Éljen a mának: Ne gondolj a múltra és a helyrehozhatatlan eseményekre. Engedje el az olyan gondolatokat, mint "nem vagyok értékes, nem leszek boldog".

  • Használjon illóolajokat: Teremtsen megnyugtató légkört különféle illóolajok párologtatásával.





282 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page