top of page

KÖRNYEZETBARÁT TAKARÍTÁS ESSZENCIÁLIS ILLÓOLAJOKKAL

Április 22.- a Föld világnapja! 🌏

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” - Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Egyénileg, és mikrokörnyezetünkben is nagyon sokat tehetünk azért, hogy lépjünk a fenntartható, élhető, és a környezetünket is élni hagyó életmódért.



Mindennapos vagy a tavaszi nagytakarítás során csökkentheti a vegyszeres terhelést, melyek a takarítások során belélegezve és a bőrön keresztül is beszívódnak. Természetes anyagok használatával a környezetvédelemért is sokat tehet. Törekedjünk rá egészségünk védelme érdekében is, hogy csökkentsük toxikus terhelésünket. Az illóolajok növényi részekből kinyert kivonatok koncentráltak és rendkívül hatékonyak, így csak pár cseppre lesz szüksége a saját háztartási keverékében. Mindig tartalmaznak tisztító hatású természetes vegyületeket, amelyek hasznossá teszik őket a takarításhoz. A természetben tökéletes alternatívákat találunk-pár csepp és kész a tökéletes alapanyag hozzá!




VEGYSZERMENTES HÁZTARTÁS- CSODASZEREK EGYSZERŰEN



A szódabikarbóna, ecet, citromsav mind-mind könnyen beszerezhető, filléres csodaszerek, melyek a konyha takarításánál bátran bevethetők, kiválóan oldják a zsíros szennyeződéseket, fertőtlenítő hatásúak, és még a vízkővel is leszámolnak.


Ecet

Az ecet sokoldalúan alkalmazható, nem csak magában kiváló, más természetes szerekkel is lehet keverni. A tavaszi ablakmosásnál legyen kéznél, egy üres szórófejes flakonba tölts 20%-os ecetből 3-4 evőkanálnyit, mellé pedig víz is kerüljön, körülbelül 4-5 dl. Ezt a keveréket fújd az ablakra, újságpapírral töröld át, a végeredmény bámulatos lesz.


Szódabikarbóna

Szintén rendkívül sokoldalú, magában is használható, és persze keverve más természetes szerekkel, de erre kicsit később térek ki. A szódabikarbóna legismertebb pozitív tulajdonsága, hogy fehérítő hatású, ezért fehér függöny mosásánál, vagy más textilek tisztításánál kötelező használni. A filléres szer a kellemetlen szagokat is megszünteti, ezért mosógép vagy mosogatógép öntisztító programjánál is bevetheted. A hűtőben is jó szolgálatot tesz, egy kis tálkába szórj szódabikarbónát, rejtsd el a jégszekrényben, és a kellemetlen szagok megszűnnek. Súrolószernek is tökéletes, az odaégett zsírfoltok ellen is hat, ezért a régi, leharcolt serpenyőt is újjávarázsolhatod vele, de a gáztűzhely vagy a mikró takarításánál is alkalmazhatod.


Citromsav

A befőzési szezonban kapja a legnagyobb figyelmet, pedig jó, ha mindig kéznél van, takarításnál nagyon hasznos, ha nem bírod az ecet kellemetlen szagát, akkor cseréld citromsavra. Az ereje ugyan gyengébb, de épp ezért kávéfőző vagy vízforraló vízkőtlenítésére sokkal jobb választás, mivel porítja a vízkövet, használata nem jelent veszélyt. A citromsav a legjobb természetes vízkőoldó, érdemes kipróbálni. Fontos, hogy a citromsav tárolásánál legyél figyelmes, ne tárold nedves, párás helyen, mert rosszul szellőző körülmények közt megpenészedik.




✅HASZNÁLJON A TERMÉSZETES ALAPANYAGOK MELLÉ ESSZENCIÁLIS OLAJOKAT A LEGHATÉKONYABB TERMÉSZETES HATÁS ÉRDEKÉBEN!
Az illóolajok növényi részekből vett kivonatok, ami azt jelenti, hogy erősen koncentráltak és rendkívül erősek, így csak pár cseppre lesz szüksége a saját háztartási keverékében.
Mindig tartalmaznak tisztító hatású természetes hatóanyagokat, amelyek hasznossá teszik őket háztartási takarításhoz.


A TEAFA ILLÓOLAJ (Melaleuca)


jól ismert tisztító tulajdonságairól. A Melalueca, ismertebb nevén teafa 90 különböző vegyületekből áll és alkalmazása határtalan- jól ismert tisztító tulajdonságairól. Tegyen néhány csepp teafát egy spray-palackba vízzel, és használja a felületeken, hogy megvédje önmagát és családját a környezeti veszélyektől. Párologtatva (is) a teafa segít megtisztítani és felfrissíteni a levegőt. Tegyen néhány csepp teafát egy spray-palackba vízzel, és használja a felületeken, hogy megvédje a környezeti veszélyektől. Párologtatva a teafa segít megtisztítani és felfrissíteni a levegőt. antimikrobiális, tulajdonságokkal rendelkezik a mélytisztítás érdekében. Ismerje meg a Melaleuca otthoni használatának különféle módjait.




OREGANO ILLÓOLAJ


A legerősebb és legerősebb illóolajok közé tartozik, és évszázadok óta használják a hagyományos egészségügyi gyakorlatokban. Tisztítószerként nagyon hasznos pár csepp a konyhai, fürdőszobai tisztításban. A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az oregánó olaj relatíve kis dózisban is hatékony a staphylococcus nemzetség baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeivel hasonlatos. A staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra rezisztens.





KAKUKKFŰ ILLÓOLAJ


Ha a konyhában kéznél van a kakukkfű illóolaj, az nemcsak a főzésben, hanem a takarításban is hasznos lesz. A kakukkfű olaj az egyik legjobb illóolaj a tisztításhoz, erős tisztító tulajdonságainak köszönhetően. A kakukkfű illóolaj segíthet megtisztítani a felületeket, eltávolítani a szennyeződéseket, szennyeződéseket és a kellemetlen szagokat – mindezt káros vegyszerek használata nélkül. Erőteljes összetétele- a thymol természetes vegyülete segíthet a felületek tisztításában, a szennyeződések, a piszok és a kellemetlen szagok eltávolításában - mindezt káros vegyszerek használata nélkül. A kakukkfüvet gyakran használják ízesítőként, de olyan erős illóolajat is előállít, amelynek fertőtlenítő és tisztító hatása van.





Eukaliptusz Esszenciális Olaj


Az eukaliptusz illóolaj tiszta, frissítő aromával rendelkezik, amely támogatja a könnyű légzést, eloszlatja a szagokat és kitisztítja az elmét. Érzelmileg az eukaliptuszolajat a feszültség érzésének csökkentésére és a relaxáció elősegítésére használják. Aromatikusan az eukaliptusz vegyületei elősegíthetik a tiszta elme és a kikapcsolódás érzését. Az eukaliptuszolaj erős tisztító tulajdonságokat is tartalmaz, amelyek előnyösek a bőr számára, és felhasználhatók a felületek és a levegő tisztítására. Laboratóriumi kutatások arra utalnak, hogy az 1,8-cineol felületi tisztító tulajdonságokkal bír.  Néhány csepp Melaleuca vagy Eucalyptus vízzel töltött üvegpermethez való nagyszerű módja a fürdőszoba és a konyha felületének letörlésének, miközben stimuláló illatot hagy maga után .






CITRUS ILLÓOLAJOK


A citrusfélék erős tisztító olajokat adnak: mint a narancs, citrom, bergamot, mandarin, pommelo, grapefruit, lime, kumquat, stb. A citrusfélék illóolajai néhány fontosabb biológiailag aktív vegyületből állnak, mint például az α-/β-pinén, szabinén, β -mircén, d-limonén, linalool, α-humulén és α-terpineol. Ezek a vegyületek számos tisztító, antimikrobiális és zsíroldó tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek óriási potenciállal rendelkeznek az élelmiszer-ipari felhasználásban is. A limonén egy természetes biológiailag aktív kémiai vegyület, aminek kifejezetten citrus szaga és aromája van, kissé édes, mégis fanyar és keserű, leggyakrabban legmagasabb koncentrációkban a citrusfélék héjában találjuk meg. Alkalmazható felületeken, párologtatóban, kiváló levegő, terek tisztítására, fertőtlenítésére.  Ha néhány cseppet tesz a citrusolajokból a saját univerzális spray-jébe, az nem csak egy nagyszerű tisztító hatást ad, hanem egy kellemes aromát is!










doTERRA ESSZENCIÁLIS OLAJKEVERÉKEK




doTERRA ON GUARD KEVERÉK


vadnarancs, szegfűszeg, fahéj, eukaliptusz és rozmaring illóolajokból áll. Természetes védelmet nyújt a környezeti tényezőkkel szemben és erőteljes tisztítási képességet biztosít. A doTERRA On Guard szórható a levegő tisztítására, vagy helyileg használható kemény felületeken. A doTERRA egyik legkelendőbb keverékeként a doTERRA On Guard a pozitív hatásairól ismert illóolajokkal védelmet nyújt a környezeti és szezonális fenyegetésekkel szemben- a levegő tisztításától kezdve a környezetbarát takarításon át minden területen.






doTERRA PURIFY KEVERÉK


 A dōTERRA® Purify CPTG® illóolaj-keverék környezetünkből természetes módon tisztítja a szagokat és más szennyező anyagokat, mérgező adalékanyagok nélkül.   Megsemmisíti a kellemetlen szagokat és tisztítja a felületeket, a levegőt. Ez a citrusos és fenyős aromájú esszenciális olajokat ötvöző, felemelő keverék könnyed, friss illatot hagy maga után a felületeken és a levegőben egyaránt, hatékonyan tisztítható vele otthonunk valamennyi szeglete.tisztító keverék citromból, szibériai fenyőből, citronellából, lime-ból, teafából és korianderből áll. Ezt a keveréket kifejezetten a kellemetlen szagok eloszlatására és tisztítására tervezték.




doTERRA abōde™


Az abode esszenciális olajkeverék az illóolajok sztárcsaládját ötvözi erős tisztító tulajdonságokkal, amelyek együttes kombinációja egyedülállóan felnagyítja. Az otthoni takarítás szupersztárját ismerheti meg, mint például a limeolaj, a citrom-eukaliptusz olaj, a teafaolaj és még sok más, amelyek egy hatékonyan tisztító, erőteljesen frissítő illatú keveréket alkotnak. Készüljön fel arra, hogy tetőtől talpig felfrissítse lakhelyét a természetes eredetű doTERRA keverékkel.


Az egyedülállóan jellegzetes doTERRA abode keverék desztillációval kinyert CPTG™ zöldcitrom, litsea, kasszia, vietnámi eukaliptusz, teafa, óriás tuja, kochii eukaliptusz, korianderzöld, angol levendula és citrommirtusz esszenciális olajok dinamikus kombinációjából született meg. Sok található benne olyan erőteljes összetevőkből, mint a limonén, a geraniál, a nerál és az 1,8-cineol.








Univerzális tisztító spray


Ez a kereskedelemben kapható tisztítószerek olcsó, nem mérgező alternatívája, ez az illóolajos univerzális spray hamarosan az Ön kedvenc tisztítószerévé válik. Ha meg szeretné óvni családját a vegyszerektől, és friss és tiszta illatú otthont akar hagyni, ez az univerzális spray segíthet a munka elvégzésében. Bármilyen illóolajat használhat, de javasoljuk a legjobb illóolajok használatát a tisztításhoz, beleértve a levendulát, citromot, vadnarancsot, eukaliptuszt, doTERRA On Guard®-t, borsmentát és grapefruitot. Ha ezt az univerzális spray-t használja a fürdőszoba, konyha és más közös helyiségek felületeinek letörlésére, akkor jót tesz a környezetnek, miközben megőrzi családja biztonságát, és további frissességet ad otthonának. -1 L víz -1 csésze fehér ecet -25 csepp választott illóolaj(ok)




Ablaktisztítás vegyszermentesen


Nehéz lehet olyan hatékony üvegtisztítót találni, amely ne lenne tele méreganyagokkal és vegyi anyagokkal, amelyek károsak a szervezetre és a környezetre. Ha természetes alternatívát keres a veszélyes üvegtisztítók helyett, próbálja meg elkészíteni saját magát! Ez az illóolajos üvegtisztító lehetővé teszi a legjobb illóolajok – citrom, lime, grapefruit, vadnarancs – használatát az ujjlenyomatok, vízfoltok és egyebek eltávolításához. Három egyszerű összetevő használatával pillanatok alatt megtisztítja az ablakokat és a tükröket. És amikor ezt a természetes üvegtisztítót használja, az illóolajok hívogató, friss illatát fogja érezni, ahelyett, hogy egész nap belélegezné a durva méreganyagokat.


ELKÉSZÍTÉS:


- 1,5 csésze ecet

- 1/2 csésze desztillált víz

- 8 csepp citrus illóolaj (Citrom, Vadnarancs, Lime, Grapefruit, Mandarin, Bergamot, Zöld Mandarin)

- szórófejes üveg




HASZNOS TIPPEK:

  • Dugulás ellen a legjobb, ha szódabikarbónát ecettel és meleg vízzel keversz.

  • A citromot szódabikarbónával párosítva zsíros szennyeződések súrolásánál próbálhatod ki, lehet ez tűzhely vagy mikró.

  • A citromlé és az ecet keveréke is remek zsíroldó és fertőtlenítő hatású. Súrold át a keverékkel a konyhacsempét, szó szerint csodát tesz a természetes páros a makacs szennyeződésekkel, és még a baktériumoktól is megszabadít.

  • Az ecet és szódabikarbóna párosa újjávarázsolja a leégett edényeket. Ha kipróbálnád, mindössze annyi a teendőd, hogy 2 dl ecetet és 1 dl vizet forralj fel, majd adj hozzá 1-2 csomag szódabikarbónát, néhány percig hagyd állni, utána öblítsd át az edényt.

  • Rozsdás felület rendbetételére a legjobb, ha egy citromot elfelezel, az egyik oldalára szórj szódabikarbónát, és kezdd el dörzsölni a problémás felületet.







ITT TALÁLJA A doTERRA TAKARÍTÁS ESSZENCIÁLIS OLAJOKKAL ANGOL NYELVŰ KÉZIKÖNYVÉT:




cleaning-with-essential-oils
.pdf
PDF letöltése • 2.47MB

133 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page