Manuka illóolaj (Leptospermum scoparium), amely Új-Zéland vad, szennyezetlen tájairól származik, gyakran “Teafa erősebb és szelídebb testvéreként” emlegetik. Bár a nagyközönség kevésbé ismeri, mint az azonos nevű mézet, a Manuka illóolaj rendkívüli erejű növényi koncentrátum. A bokor leveleiből és ágaiból desztillálják, és kivételes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik: képes semlegesíteni a rezisztens kórokozókat, miközben bőrtoleranciája felülmúlja sok más tisztító olajét. A természetes dermatológia „aduásza”, a problémás bőr egyik legfontosabb gyógynövénye.
A kozmetika és bőrápolás területén a Manukát kettős hatásáért becsülik: elpusztítja az aknét okozó baktériumokat, miközben csillapítja a gyulladást, anélkül hogy kiszárítaná a bőrt. Ellentétben a Teafa olajjal, amely érzékeny bőrre néha túl agresszív lehet, a Manuka gyengéd, ugyanakkor könyörtelen a bőrhibákkal szemben. Egyedi biokémiai profilja a bőrgombák, fejbőr irritációk és a kellemetlen testszag ellen is hatékonnyá teszi. Ráadásul természetes antihisztamin tulajdonságokkal rendelkezik, ezért hasznos az allergiák vagy rovarcsípések okozta viszketés enyhítésére.
Érzelmi és energetikai szempontból a Manuka a “stabilítás és védelem” olaja. Ez az aroma földelő hatással van a pszichére, ezért ajánlott a túlságosan érzékeny embereknek, akik sebezhetőnek vagy a környezetüktől túlterheltnek érzik magukat. A Manuka megerősíti az energetikai határokat, kiegyensúlyozza az idegrendszert, és biztonság és kényelem érzetét nyújtja, ahogyan a bokor is védi azt a talajt, amelyen nő.
Gazdag a nagyon keresett ketonokban és szeszkviterpénekben, antibakteriális, gombaellenes, antihisztamin, hegesítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapítő vegyületeket tartalmaz. Segíti a bőr regenerálódását, pattanások, problémás bőr esetén, széles spektrumú tisztító tulajdonságairól ismert.
A Manuka olaj (különösen az East Cape kemotípus) erejének titka egy ritka szerves vegyületcsoport, az úgynevezett béta-triketonok (leptospermone, isoleptospermone és flavesone) jelenlétében rejlik. Ezek a vegyületek viszonylag ritkák a növényvilágban, és a rendkívül erőteljes antimikrobiális aktivitásért felelősek. Összehasonlító vizsgálatok kimutatták, hogy a triketonokban gazdag Manuka olaj akár 20-30-szor hatékonyabb lehet a gram-pozitív baktériumokkal (például Staphylococcus aureus és Streptococcus) szemben, mint a Teafa olaj. A hatásmechanizmus a bakteriális sejthártya megbontását és a kórokozó sejtlégzésének gátlását foglalja magában, ami annak pusztulásához vezet.
Antibakteriális hatása mellett a triketonok szinergiában működnek a szeszkviterpénekkel (mint például a calamenenek), hogy helyi gyulladáscsökkentő hatást fejtsenek ki. Ezáltal a Manuka ideális a gyulladásos akne kezelésére: nemcsak elpusztítja a C. acnes baktériumot, hanem csökkenti a pattanással járó duzzanatot és fájdalmat is. Lipofil jellege miatt az olaj könnyen behatol a bőrrétegekbe, és mélyen fejti ki hatását
ÖSSZETEVŐK: Leptospermum Scoparium Branch/Leaf Oil
100%-ban tiszta és természetes, a levelek és fiatal ágak vízgőz-desztillációjával nyert olaj. Természetes módon tartalmazza: Leptospermone, Flavesone, Isoleptospermone (béta-triketonok).
Termesztés: Vadon gyűjtött vagy fenntartható módon termesztett az East Cape régióban, Új-Zélandon.
Olfaktív profil: Gyógynövényes, földes, enyhén édeskés, fűszeres jegyekkel és balzsamos mélységgel. Nem tipikus virágos vagy citrusos illat, inkább a nyers természet erejét idézi.
Eredet: Új-Zéland (East Cape az a régió, amely a triketonokban gazdag kemotípusáról ismert).
Minőség: 100%-ban tiszta és természetes, botanikailag és biokémiailag definiált, hígítatlan, nem rektifikált.
TULAJDONSÁGOK:
erős antibakteriális hatás
bőrregeneráló, segít a problémás bőrön és fejbőrön, seborrheás dermatitisben, aknéra hajlamos bőrön
tisztítja a környezeti levegőt
gyulladáscsökkentő, elősegíti a sebgyógyulást
segít az olyan bőrproblémáknál, mint a tályog, szemölcs, herpesz és a gombásodás
segít a szájápolásban, például ínygyulladás, rossz lehelet esetén
segít megelőzni a téli fertőzéseket
nyugtató hatású hörghurut, megfázás, influenza, arcüreggyulladás, köhögés esetén
kellemes, finom illatú, légúti komfortérzetet biztosít
a parfümériában gyümölcsös, virágos, fás és gyógynövényes jegyek kísérője
HASZNÁLATI JAVASLATOK:
kozmetikai készítmények, krémek, vajak, szérumok, olajkeverékek összetevőjeként
növényi olajjal hígítva és masszírozással a bőrre alkalmazva
diszpergálható fürdőkészítményhez adjuk, és öntsük a meleg fürdővízbe
szappanok és piperecikkek összetevőjeként
diffúzorban, opcionálisan más illóolajokkal kombinálva
parfümök készítéséhez összetevőként
BIZTONSÁGI ADATOK:
konzultáljon orvosával, ha terhes, szoptat, idős, súlyos beteg, vagy gyermekeknek szánt illóolajokat kíván használni
ne alkalmazza közvetlenül a nyálkahártyán, orron, szemen
bármely illóolaj lenyelése előtt konzultáljon orvosával vagy aromaterápiás szakemberrel
csak hígítva használja, hacsak orvosa vagy minősített, tapasztalt és képzett aromaterápiás szakember másként nem tanácsolja
az allergiás hajlamúaknak használat előtt allergiatesztet kell végezniük
professzionális használat esetén olvassa el a biztonsági adatlapot






























