top of page
Dterra_állatoknak.png

dōTERRA®  OLAJOK ALKALMAZHATÓSÁGA ÁLLATOKNÁL

 

 

Biztosan mindannyian tudjuk, akik aromaterápiát alkalmaznak, hogy az illóolajok hatnak az érzelmi, valamint a fizikai állapotunkra. Az aromaterápiát nem csak az emberek, hanem a háziállatok, különösen a kutyák is alkalmazhatják. A kutyáknak pedig különösen jól reagálnak az ilyen jellegű kezelésekre,  a kezelésük során magas javulási eredményeket mutatnak. Kezelheted a kisebb betegségeit, mint például a gyulladt, viszkető bőrt, a fül fertőzéseit, a különböző kiütéseket, a rossz leheletet, a puffadást, az égési sérüléseket, az ízületi gyulladást, a vágásokat, vagy a különböző mozgásszervi betegségeket. Bár teljesen természetes anyagok az illóolajok, mégis nagyon óvatosan szabad csak alkalmazni őket az állatok környezetében. Akkor is nagyon oda kell figyelni, ha nem a kedvencedet szeretnéd gyógyítani illóolajokkal, hanem csak a közelükben szeretnéd használni őket!

 

Az ‘állat aromaterápia’ olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak az alkalmazott zoofarmakognóziával foglalkozó terapeuták munkájának leírására (a zoofarmakognózia az állatok természeti körülmények közötti öngyógyító tevékenységére utal, és azt a folyamatot írja le, ahogyan az állat ‘kiválasztja’ a neki leginkább megfelelő növényi táplálékot és az abban található illóolajokat, továbbá agyagokat, algákat és egyéb természetes orvosságokat). Számos állatnak (különösen a háziasított állatoknak) már nem adatik meg a lehetőség, hogy az amúgy a természetben előforduló természetes orvosságokat maguk számára kiválaszthassák.Az állatok, velük született és ösztönös tulajdonságuknak megfelelően tudják, hogy mely anyagokat válasszák ki a természet gyógyszertárából. Ezért lehetőségük nyílik, hogy a saját magukat gyógyítsák, mint azt ahogy a természetben is tennék, gyakran már egy még nem észlelhető betegség megelőzésére is...

 

 

A kiválasztás elvei: hagyjuk, hogy az állat válasszon!

A módszer egyik kulcsfontosságú szempontja, és ebben különbözik más módszerektől, hogy a növényi kivonatokat vagy olajokat sosem kényszeríti az állatra. Mindig meg kell adnunk az állatnak a választás lehetőségét- egy állat ösztönei segítik Önt a megfelelő olaj kiválasztásában. Mi emberek oly sokszor vagyunk biztosak abban, hogy mi tesz jót kedvenceinknek viszont ők ösztönösen érzik- az állat elutasítja és inkább azt választja, amelyre éppen akkor szüksége van. A kiválasztásnál figyelni kell az állat reakcióit, melyek egyértelműen megmutatják, hogy mely anyag iránt érdeklődik...

Fontos továbbá, hogy az állat megválaszthassa, mikor és milyen mennyiségben van szüksége az adott anyagra. SOSEM szabad egyszerűen az állat ételébe keverni vagy arra ráerőltetni a gyógyhatású anyagot. Sose feltételezzük, hogy azért mert egy anyag egy adott állaton segített, a faj másik egyedére ugyanúgy fog hatni vagy hogy ugyanaz az állat máskor is azt választaná. A kiválasztott anyagokat csak addig alkalmazzuk, amíg az állat továbbra is kiválasztja azokat, amint elutasítja, az azt jelenti, hogy nincs rá szüksége.A felkínálásnál, az anyagot az állat orrához vagy szája közelébe kell tartani, így szaglására és a vomeronazális szervére hagyatkozhat.  Ilyen jel lehet a felkínált olaj belélegzése, az üveg szájának megnyalása, rágása (utóbbi a lovakra kifejezetten jellemző). Előfordul azonban, hogy egy heves reakció éppen azt mutatja, hogy mennyire szüksége van az adott olajra. A lovak gyakran mutatnak Flehmen-reakciót (a felső ajak felhúzása) amikor egy illóolaj iránt érdeklődést mutatnak. Ez a bizonyíték arra, hogy a vomeronaziális szervüket (Jacobson-szerv) használják, amely a szagok jeleit közvetlenül az agyba, azon belül is a limbikus rendszerbe továbbítja.

 

A kutyák pofájukat enyhén felfújják, vagy orrukat és szájukat nyalják, a macskák pedig sekélyesen lihegnek és kinyitják a szájukat. Az illóolajok alkalmanként hasonló tulajdonságokat mutatnak, mint amikért mi emberek is alkalmazzuk azokat az aromaterápiában. Az orvost mindig szükséges tájékoztatni a kiegészítő kezelésről! Az illóolajokat alkalmazásuk előtt megfelelően hígítani kell (pl. hordozóolajban). Az alkalmazások között szerepelhet a belélegzéses módszer, belsőleges alkalmazás, nyelv alá helyezve, vagy helyileg (topikusan – sebek esetén hordozóolajba szükséges keverni, mely lehet mandula, jojoba, olivaolaj. Ilyenkor feltétlenül higítsa- példa: 10 ml bázisolajhoz 2-3 cseppet adjon a szükséges doTerra esszenciából.

Bemasszírozva pl. az állat bőrén át bejutott illóolaj molekulák először helyileg, a bőrfelszínén és annak mélyebb rétegeiben, majd az izmokban és ízületekben fejtik ki hatásukat, onnanpedig rendkívül könnyen bekerülnek a vérkeringésbe. A vér az illóolajok fő hatóanyagait és kísérő vegyületeit továbbszállítja az állat  szerveihez. Változó, hogy éppen melyik illóolaj, melyik szervhez jut el, de általánosságban elmondható, hogy eljutottak az illóolaj vegyületei, ott választódnak ki, és ott is fejtik ki hatásukat.

FIGYELJEN ODA, EZEKET AZ OLAJOKAT TILOS ÁLLATAINAK ALKALMAZNI:

Ezek a különösen mérgező olajok, amelyekkel a háziállatok kapcsolatba kerülhetnek:

a „wintergreen” magyarul kúszó fajdbogyó, a citrusfélék, a fenyő, a fahéj, az eukaliptusz és a teafa!

Ha van diffúzor a lakásunkban, a szakértő azt javasolja: tartsuk az illóolaj diffúzort vagy üvegeket az állattól külön helyiségben, szellőztessünk rendszeresen és ne használjuk hosszabb ideig az eszközt.

Íme néhány fontos alapszabály, amit be kell tartani, ha állatok környezetében használsz illóolajokat:

 - Csak aromaterapeutával konzultálva adj illóolajokat az állatoknak belsőleg vagy az ételükbe      keverve!
- Nem szabad töményen, hígítatlanul használni és ezeket közvetlenül a bőrükre kenni!
- Figyelj rá, hogy az illóolajok sose jussanak az állat szemébe, fülébe vagy az orrába!
- Súlyosan beteg vagy epilepsziás állat környezetében ne használj illóolajokat!
-Ha mégis felmerül a gyanú, akkor a mérgezés tünetei lehetnek: szédülés, hányás, ügyetlenség, étvágytalanság vagy gyengeség.

-Ne használj közvetlenül a kisállat mellet diffúzort és ha egyedül hagyod otthon, ne hagyd órákig bekapcsolva neki, mert előfordulhat hogy feltelítődik az adott illóolajjal és allergiás reakciója lesz!

kutyák

Kutya.jpg

 

 

Elterjedőben van az a szemlélet, hogy az emberekhez hasonlóan a kutyák esetében is használhatjuk a természetes gyógynövények, olajok jó hatásait arra, hogy javítsuk az állatok közérzetét vagy betegségek esetén a tünetek enyhítésére. A holisztikus gyógyászatban már régóta használják az illóolajokat, elsősorban aromaterápiában, masszázsra, de bizonyos esetekben szájon át is. Alapvetően a kutyák esetében is ez a három alkalmazási terület lehetséges, azonban bizonyos illóolajok, amelyeket emberek biztonsággal használhatnak, mérgezőek a kutyák számára. Mivel az illóolajok nagyon magas koncentrációjú folyadékok, ezért bánjunk nagyon óvatosan az adagolással. A valódi illóolajat cseppenként használjuk csak, mindig valamilyen természetes, bőrtápláló növényi bázisolajjal  keverjük és úgy alkalmazzuk.

 

Milyen helyzetekben ajánlott kutyákhoz illóolajokat használni? Ha megnézzük a statisztikákat, az összes kutya közel 80% -a szenved különböző bőrt vagy bőrbetegséggel - ezek lehetnek allergiás reakciók, ekcéma, dermatitis stb. Bizonyos ízek (például levendula, kömény és kamilla illóolajai) segítségével jelentősen enyhíthetik a betegségek állapotát. A leghasznosabb kutyák listáján az olajok a levendula. Lehetővé teszi, hogy megbirkózzon a viszketéssel, antibakteriális és nyugtató hatásokkal jellemezhető. A levendulát a kutya nyugtalan és ideges állapotaiban is használhatják. Ha a fő cél a kullancsok és a bolhák megijesztése, használhat levendula, citromfűolajat, grapefruit és citromolajat is.

Aromaterápiás módok:

Aromaterápia kutyákon az alábbi módszerek alkalmazásával végezhető el:

 • masszázson keresztül;

 • diffúzióval azaz hidegpárásítással;

 • belégzéssel

Biztonsággal használható illóolajok:

Levendula – aromaterápiás és masszázs célokra is biztonsággal alkalmazható, de figyeljünk az adagolásra! A levendula illata segíthet megnyugtatni a feszült kutyát és oldani a szorongásos tüneteket.

Geranium-  a leghatásosabb harmóniateremtő illóolaj. Oldja a feszültséget, nyugtató, kiegyensúlyozó hatású. Erőteljes hatóanyagainak köszönhetően kiváló természetes rovarűző is.

Kardamom – antibakteriális és gyulladásgátló hatásáról ismert, enyhítheti az allergiás bőrtüneteket. Szájon át alkalmazva csökkentheti a kutyák utazási betegségének a tüneteit, étvágyfokozó.

Kamilla – gyulladáscsökkentő hatású, kellemes illatával segíti az ellazulást. Bőrirritációk és égési sérülések kezelésére is használható.

Fodormenta – puffadás és hasmenés esetén is alkalmazható, segíti az epehólyag működését, kiegyensúlyozó hatása van az anyagcserére. Utazási betegség esetén is alkalmazható.

A MENTAOLAJOKAT MINDIG TARTSUK TÁVOL A CICÁKTÓL!

 

Kakukkfű – arthritiszre és reumás fájdalmak enyhítésére javasolt, de bőrfertőzések esetén is hatékony, mivel antibakteriális, gombaellenes és antivirális hatása is van.

Tömjén – rák, fertőzések, gyulladások, sérülések kezelésére ajánlott, segít az immunrendszer megerősítésében, csökkenti a hegképződést.

💧 levendula: sokan használják és ismerik nyugtatò, görcsoldò és bőrgyógyító hatásáròl
💧 vetiver: földel és tartòsan nyugtat

💧ròmai kamilla: stresszoldò, a lelket erősíti , higgadttá tesz valamint nyugtat és oldja a félelmet, valamint bőr és emésztési gondokból adódó szorongás
💧 petitgran : kiegyensúlyozò, lazítò, megbízhatòságot növeli a Gazdi és kutyája közt
💧ròzsa: az adrenalin szintet csökkenti, test-lélek-szellem egységét erősíti, érzelmi sebek, hormonkiegyensúlyozás, beengedés

Kutyák egyes betegségeinek kezelése

A kutyák bőrén gyakran keletkeznek kisebb karcolások, vágások, bakteriális vagy gombás fertőzések:

Adj 10 ml körömvirágolajhoz (körömvirág macerátumhoz) vagy olívaolajhoz 2 csepp levendula-, 2 csepp geránium-, és 2 csepp tömjén illóolajat! Kend be vele az érintett területeket.

Használhatsz levendula aromavizet is, amely szelídebb, de ugyanolyan hatásos, mint a levendula illóolaj. A levendulavíz használható viszkető vagy sebes bőrön.

Ha megfázott a kutya, 1 csepp teafa illóolajat kenj az ujjadra, majd dörzsöld rá az ínyére! Kicsit köpködni fog biztosan, mert nincs valami jó íze a teafaolajnak, de biztosan jobban lesz tőle.

Ha szájfertőzése, ínygyulladása, fogfájása van, hasonlóan kenj a szájába 1 csepp levendulaolajat!

Biztonsági óvintézkedések

Annak érdekében, hogy a kutyák illóolajai csak előnyöket és kárt NE okozzanak, bizonyos óvintézkedéseket kell követnie:

 • mindig csak 100% -os tiszta természetes illóolajat használjon (doTERRA)

 • csak a kutyák számára biztonságos illóolajokat használjon;

 • a háziállat hátsó részén történő használat előtt mindig illóolajokat adjon hozzá az alaphoz;

 • ne töltsön túl sok illóolajat (legfeljebb 10-15 csepp) 15 milliliter alapolajra (olíva-, mandula- és így tovább);

 • mini-kutyáknál kisebb illóolaj-adagot kell használni, mint a kis- és közepes méretű kutyáknál;

 • mielőtt az illóolajokat terhes szukákban használná, konzultáljon egy állatorvossal (ebben az esetben a stimuláló olajok (menta, rozmaring, eukaliptusz, neroli, teafaolaj) használata tilos);

 • A tiltott görcsrohamokra és epilepsziás rohamokra hajlamos kutyák esetében is tilos az illóolajokat használni (egyes olajok, például rozmaring, ilyen módon rohamokat okozhatnak, ez a szabály az emberekre is vonatkozik);

 • Ne használjon illóolajokat az orr és a szem közelében, vagy a végbélnyílás és a nemi szervek közelében.

 • Használat előtt mindenképpen ki kell próbálni a bőrén, nem okoz-e allergiás reakciót! Hogyan?

       Egy teáskanál bázisolajhoz adj egy csepp illóolajat, és ezt dörzsöld be a kutya bőrébe.

       Figyeld meg, hogy 24 órán belül okoz-e valamilyen különös reakciót!

 • Ne használjunk illóolajokat kölykökön és kisméretű kutyákon. A biztonságos adagolást egyeztessük állatorvossal.

Olajok kutyáknak.png
Mérgező olajok-cica kutya.png

Macskák

Cica.png

A macskák esetében különösen óvatosnak kell lenni. A felajánlott illóolajokat sose tartsuk túl közel az állathoz, mert a macskák kifejezetten érzékenyek és egy az állat által elutasított olaj akár mérgező is lehet számára. Mivel a macskák anyagcsere folyamatai nem képesek lebontani az illóolajokat, ezért az állat kizárólag olyan olajat választ, amely számára gyógyító hatású.

Bizonyos illóolajokat egykor biztonságosnak tartották a macskák számára, és ilyen felhasználásra ajánlották például fül atkák fertőzésének, felső légúti problémák kezelésére és a stressz enyhítésére. Meggyőző bizonyítékok azonban most kimutatták, hogy az illóolajok mérgezőek lehetnek a macskákra, akár belsőleg, akár a bőrre felhordva, akár egyszerűen belélegezve.

A macskáknak hiányoznak bizonyos enzimek, amelyek képesek a különféle vegyületek megfelelő metabolizálására az illóolajokban, különösen a fenolokban. Ezek a fenolos vegyületek természetesen előfordulnak néhány növényben, és erősen koncentrálódnak illóolajokban. A máj általában a szerv, amelyet az illóolajok befolyásolnak.Az expozíció súlyos májkárosodáshoz, májelégtelenséghez, rohamokhoz vagy akár a macskák halálához is vezethet.

Esszenciális olajok, amelyek potenciálisan mérgezőek a macskákra:

Ezekről az olajokról ismert, hogy fenolokat tartalmaznak és mérgezőek a macskákra:

 • Wintergreen- kúszó fajdbogyó olaj

 • Borsmenta olaj

 • Citrusolajok (beleértve a citromolajat)

 • Teafa olaj (melaleuca olaj)

 • Fenyőolaj

 • Eukaliptusz olaj

 • Fahéj olaj

 • Pennyroyal- csombormenta olaj

 • Édes nyírolaj

 • Szegfűszeg olaj

 • Ylang ylang olaj

 

Az illóolajmérgezés tünetei:

A macskák felszívják az olajokat, amelyek közvetlenül érintkeznek a bőrükkel. A levegőben szétszóródott olajakat belélegzik, és a szőrre is felhalmozódnak, melynek eredményeként macskája elnyeli őket nyalás és tisztítás során. A toxicitás nagyon gyorsan vagy hosszabb expozíciós időtartamon keresztül fordulhat elő.Ha ezeket a jeleket észleli, vigye macskáját állatorvosi sürgősségi központba. Az állatorvos észreveheti az alacsony pulzusszámot, alacsony vérnyomást és a májelégtelenség jeleit.

Az illóolajmérgezés tünetei a következők:

 • nyáladzás

 • Hányás

 • Gyalogolási nehézség, ingatag (ataxia)

 • Légzési nehézség (zihálás, gyors légzés, lihegés, köhögés)

Biztonságos illóolajok cicáknak

GERANIUM-MUSKÁTLI:

Természetes bolhariasztó. A muskátliolaj hordozóolajjal hígítva természetes bolhariasztó szerként használható macskák számára. A muskátliolaj elsődleges összetevői, mint például a citrál és a geraniol, természetes riasztószerként működnek. A macskáknak szánt bolha- és kullancspermet készítéséhez 4 csepp muskátliolajat keverhet össze egy csésze vízzel. A muskátliolaj mérsékelt használata szükséges, és fontos annak biztosítása, hogy biztonságos legyen külső használatra macskákon. A muskátliolaj bolhariasztóként való használatával természetes és hatékony módon védheti meg macskáját ezektől a bosszantó betolakodóktól.

KAKUKKFŰ ILLÓOLAJ

A kakukkfű olaj antimikrobiális tulajdonságairól ismert, amelyek hatékonynak bizonyultak a Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumok ellen is. Olyan vegyületeket tartalmaz, mint a karvakrol és a timol, amelyek antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, és hatékonynak bizonyultak a multirezisztens baktériumok elleni küzdelemben. Bár nincs arra utaló bizonyíték, hogy a kakukkfűolaj képes lenne kezelni a macskák specifikus fertőzéseit, antimikrobiális tulajdonságai bizonyos esetekben előnyösek lehetnek, ha biztonságosan és állatorvosi felügyelet mellett használják. Mindig forduljon állatorvoshoz, mielőtt kakukkfűolajat vagy bármilyen más illóolajat használna macskáján.

Nyuszik

Nyuszika.jpeg

A nyulak (és a csincsillák, a cukorsiklófélék és más kisemlősök) hátsó bélfermentálók. Ez azt jelenti, hogy a bélrendszerükben lévő baktériumok nagyon fontosak az elfogyasztott takarmány megfelelő emésztéséhez. Ez azt is jelenti, hogy nagyon érzékenyek az emésztési problémákra, ha a bélrendszerük kényes baktériumegyensúlyát felborítják olyan dolgok, mint az antibiotikumok (amelyek elpusztítják a jó és a rossz baktériumokat is), és más olyan dolgok, amelyek károsíthatják a bélrendszerükben lévő jó baktériumokat. Erős olajok, amelyek ezt megtehetik a nyulakkal, például a fahéj, az oregánó, a szegfűszeg, a teafa. Ezért óvatosan kell eljárni, amikor ezeket az olajokat nyuszik körül használjuk. Imádják a citrusolajokat, és a nyugtatóbb olajok, például a levendula, a római kamilla, a helichrysum és a tömjén használata erősen hígítva is biztonságos. A nyulak körül a víz diffúzálását javasoljuk, mert kissé érzékenyek. Ha olajat kell adni a vizükbe, akkor a legtöbb olajhoz literenként csak egy cseppet kell hígítani. Helyileg is alkalmazhatók erősen hígítva, ha szükséges, de a helyi alkalmazás előtt konzultáljon állatorvosával. És mint mindig, figyeld a viselkedésüket. Ha normálisan viselkednek, minden rendben van! Ha nem, lehet, hogy egy olajra érzékenyek.

A levendula, a citrom, a narancs, az édeskömény és a borsmenta biztonságos illóolajok a nyulak számára. Az eukaliptuszt, ánizst, szegfűszeget, oregánót, teafát és a kúszó fajdbogyó (angolul Wintergreen) kerülni kell, mivel ezek mérgezőek a nyulakra. Mindig hígítsa fel az illóolajokat, mielőtt a nyúl bőrére alkalmazná, és kerülje a közvetlen alkalmazást, hogy elkerülje a lehetséges károkat. Az illóolajok természetes alternatívái a nyulak számára a desztillált víz, a szódabikarbóna.

BIZTONSÁGOS ILLÓOLAJOK A NYUSZIKNAK

 

A levendula, a citrom, a narancs, az édeskömény, a borsmenta és az eukaliptusz biztonságos illóolajok a nyulak számára.

 

LEVENDULA

A levendula illóolaj az egyik legbiztonságosabb illóolaj szeretett nyulak számára. Nyugtató illata nem nyomja el érzékeny szaglásukat, így kiváló választás azoknak a kisállattartóknak, akik nyugodt otthoni légkört keresnek. Megfelelő hígítás esetén gond nélkül felviheti a levendulát a bőrükre. A szárított levendula ízletes és antioxidánsokban gazdag csemege, amelyet a nyulak szeretnek rágcsálni! A friss és nyugodt hely érdekében, amely a kedvence jólétét is szem előtt tartja, a levendula minden jelölőnégyzetet bejelöl.

 

CITROM

A citrom illóolaját, mint a levendulát és az édesköményt, általában biztonságosnak tartják a nyulak számára. Friss citrom héjából nyerik hidegen sajtolt eljárással, amely segít megőrizni erős tulajdonságait. A citrom illata frissítő és tiszta, és nyugtató hatással van számos állatra, beleértve a nyuszikat is. Ha citrom illóolajat használ a nyúl környezetében, győződjön meg arról, hogy az jól hígult. Adhat 5 csepp olajat egy diffúzorhoz, vagy hígíthatja fel hordozóolajjal, például jojobával, mielőtt közvetlenül a kedvence szőrére kenné. Azonban óvatosan kell eljárni, mivel a túlzott használat túlterhelheti az érzékeny légzőrendszert, kellemetlen érzést vagy akár mérgezést okozva. Ezért a legjobb, ha ezt az illatos keveréket takarékosan használja nyulak és más kis háziállatok közelében.

 

NARANCS 

A narancs illóolaj megfelelő használat esetén a nyulak számára biztonságos kategóriájába tartozik. A szorongásoldó tulajdonságai miatt nagyra értékelt illóolaj megnyugtató környezetet biztosít kedvence jólétének.Az illat nem nyomja el a nyúl érzékeny légzőrendszerét, így az aromaterápia szerelmesei és az állattartók körében is népszerű választás. Mint minden kis házi kedvencek, például nyuszik körüli olajok esetében, a diffúzorban vagy helyileg történő felhasználás előtt a hígítás kulcsfontosságú. Fontos, hogy konzultáljon egy állatorvossal, mielőtt bevezetné az otthonába, mivel ez biztosítja, hogy a narancsolajat biztonságosan használja szőrös barátai körében.

 

ÉDESKÖMÉNY

Az édeskömény illóolaj biztonságos megoldás a nyulak számára, és akár az antibiotikumok természetes alternatívájaként is használható. Azt találták, hogy az édesköményolaj fokozza az antibiotikumok expresszióját nyulakban, így hatékony kiegészítője az elválasztott nyulak számára. Az édeskömény illóolaját jótékony tulajdonságai miatt érdemes megfontolni azoknak, akik természetes gyógymódokat keresnek nyúl egészségének megőrzésére.

 

BORSMENTA

A borsmenta biztonságos illóolaj a nyulak számára. A nyulak általában nem szeretik az erős illatokat, és a borsmenta erős illata elrettentő hatású lehet. Egyes kertészek menta vagy borsmenta illatú olajokat is használnak, hogy távol tartsák a nyulakat a növényeiktől. Fontos azonban megjegyezni, hogy az esetleges károk elkerülése érdekében a legjobb, ha elkerüli az illóolajok használatát a nyulak környékén.

 

EUKALIPTUSZ

Az eukaliptusz illóolaj nem biztonságos a nyulak számára. Fenolt tartalmaz, ami káros lehet rájuk. Az eukaliptuszolaj fenoltartalma zavarhatja a nyulakat, és akár végzetes is lehet, hasonlóan a macskákhoz. A nyulak légzőrendszere rendkívül érzékeny, ezért az eukaliptusz illóolaj használatakor mindig óvatosan kell eljárni. A legjobb, ha kutakod és konzultál szakértőkkel, mielőtt fontolóra venné az eukaliptusz illóolaj használatát nyulakon vagy azok környékén. 

 

NYUSZIKNAK KERÜLENDŐ ILLÓOLAJOK

SZEGFŰSZEG

A szegfűszeg illóolaja nem biztonságos a nyulak számára, ezért kerülni kell. Fontos megjegyezni, hogy a szegfűszeg szaga is veszélyes lehet számukra. A szegfűszeg illóolaj étrend-kiegészítése azonban potenciálisan javíthatja a nyulak antioxidáns állapotát anélkül, hogy az étrendben bármiféle változás következne be.

 

 

OREGANO

Az oregánó illóolaj nem biztonságos a nyulak számára, ezért kerülni kell. Bár adalékanyagként is használható a takarmányukban, fontos megjegyezni, hogy az olaj károsíthatja a nyulakat. Az oregánó olyan vegyületeket tartalmaz, mint a timol és a karvakrol, amelyek emésztési zavarokat és májkárosodást okozhatnak nyulakban. A legjobb, ha konzultál egy állatorvossal, mielőtt bármilyen illóolajat használna házinyúlán, beleértve az oregánót is.

 

WINTERGREEN- KÚSZÓ FAJDBOGYÓ

A télizöld illóolaj használata kerülendő, ha aromaterápiát alkalmazunk nyulakkal. Ez az olaj mérgezőnek számít, és káros lehet az egészségükre. Más illóolajok mellett, mint a borsmenta, a fenyő, a nyírfa, a teafa és az ilang-ilang, a télizöldről ismert, hogy mérgező a nyulakra. Számos forrás hangsúlyozza a télizöld elkerülésének fontosságát, különösen az illóolajok nyulakkal való használatakor.

 

TEAFA

A teafaolaj, más néven melaleuca olaj rendkívül mérgező a nyulakra, ezért minden áron kerülendő. Ez az illóolaj súlyos betegségeket okozhat nyulakban, ha lenyelve vagy akár helyileg alkalmazzák. Nyulak teafaolaj-mérgezésének jelei közé tartozik a bénulás, az aspirációval járó hányás és a központi idegrendszer depressziója. Fontos, hogy ne használjon teafaolajat tartalmazó kisállat- vagy nyuszitermékeket. Ha azt gyanítja, hogy a nyúl érintkezésbe került teafaolajjal, vagy betegség jeleit mutatja az expozíció után, elengedhetetlen, hogy azonnali állatorvosi ellátást kérjen.

 

Általános óvintézkedések az illóolajok nyuszikon történő használatakor

 

 

-Mindig hígítsa fel az illóolajokat, mielőtt a nyúl bőrére használná őket, és kerülje a közvetlen alkalmazást, hogy elkerülje az esetleges károkat. Soha ne használjon hígítatlan olajokat a bőrükön.

 

-A hígítatlan illóolajok használata a nyulak bőrén rendkívül káros lehet. A nyulak bőre nagyon érzékeny, és a hígítatlan olajok közvetlen alkalmazása irritációt, gyulladást, sőt akár bőrkárosodást is okozhat.

-Fontos megjegyezni, hogy az illóolajok erős ereje túlterhelheti a nyúl szaglását, és légzési problémákat okozhat. Szőrös barátja biztonságának és jólétének biztosítása érdekében mindig megfelelően hígítsa fel az illóolajokat, mielőtt a nyúl bőrén vagy környékén használná őket. A hígítás segít csökkenteni az olajkoncentrációt és minimalizálja az esetlegesen okozott károkat.

 

-Kerüljük a hígítatlan illóolajtermékek közvetlen felhordását a nyúl bőrének sérült, beteg vagy gyulladt területére. Ez tovább súlyosbíthatja a meglévő állapotokat, és potenciálisan ronthatja az egészségüket.

 

-Ha nem biztos abban, hogy mely illóolajok használhatók biztonságosan, vagy hogyan kell megfelelően hígítani őket házinyúl számára, erősen ajánlott konzultálni egy olyan állatorvossal, aki kis állatokra, például nyulakra specializálódott.

LOVAK

Lovaknak.jpg

 

 

A kezelni kívánt ló állapotától függ, hogy milyen módját választjuk az aromaterápiás kezelésnek. A leggyakoribb és egyben legkevésbé veszélyes mód a külsőleges kezelés és az inhalálás. Néhány illóolajat belsőleg is felhasználhatunk, de érdemes ezt mindig állatorvos felügyeletével, vagy legalább tudomásával végezni, és csak a már gyakorlottabbaknak ajánlott. Egyes illóolajok hígítás nélkül is használhatóak sebkezelésre, ilyen a kamilla, a levendula, a cickafark. Az illóolajokat azonban általában hígítva használjuk. Illóolajokkal végezhetünk lovunkon bedörzsölést, masszázst, lemosást, borogatást, készíthetünk illóolajos patazsírt, kenőcsöt és krémet. Inhalálásra és esetenként belsőleges felhasználásra (etetésre) is alkalmasak az illóolajok.Minden ló más és más. Ahogyan az embereknél sem reagál két különböző személy ugyanúgy egyazon illóolajra, úgy a lovaknál is ez a helyzet. Nagy általánosságban tudjuk, hogy például a levendula illóolaja nyugtat, de hogy miért, az pontosan nem ismert. Az illóolajok zömében kiszámítható módon hatnak a lovakra, és tudjuk, mely illatot válasszuk a ló félelmének elűzéséhez, és melyet a dühödt, agresszív állat megnyugtatásához, ám korántsem egyértelmű a választás.

 

 

A következőkben néhány illóolajat, növényi kivonatot és felhasználási területeiket mutatjuk, amely egy alap kezelési csomag részét képezhetik:

• Aloe Vera gél – kiváló hordozó, amely önmagában is hatékony

• Körömvirág macerátum (Calendula officinalis) – a kutyák imádják enni ezt a macerátumot,     bőrproblémákra kiváló!

• Borsmenta (Mentha x piperita) – nyugtató, gyulladásokra, húzódások, zúzódások,

   légúti panaszok

• Kék kamilla (Matricaria recutita) – antihisztamin, gyulladáscsökkentő

 • Cickafark (Achillea millefolium) – gyulladáscsökkentő, erőteljes sebgyógyító

• Sárgarépamag (Daucus carota) – belső vérzésre, sejtregeneráló, szőr és pataápoló

• Neroli (Citrus aurantium) – bánat, elválasztás, érzelmi sebek

• Illatos ibolya (Viola odorata) – fájdalomtól való félelem, rettegés, új othon

• Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) – elengedés, emésztési zavarok

Ha inhaláltatják a lovat, akkor kétféle hatás érhető el: az egyik a ló lelki és idegállapotával kapcsolatos, a másik pedig a gyógyászati értékű hatóanyagokkal. A két hatás természetesen nem választható külön, hiszen mindkettő megtörténik, amint a ló belélegezte az illatot.

Inhaláltatáskor az illatmolekulák a belégzéssel bejutnak az állat orrüregében található szaglóhám sejtjeibe. Az itt található érzékelő sejtek a kémiai ingert elektromos ingerületté alakítják át, és információként közvetlenül a ló agyába juttatják.

Az illatmolekulák a belégzés során nemcsak szagingerként hatnak, hanem bejutnak az orrnyíláson, majd a gégén és a légcsövön át a ló tüdejébe, ahol a léghámon keresztül a vérkeringésbe kerülnek. Majd innen eljutnak abba a szervbe, ahol kiválasztódnak, és ahol kifejtik hatásukat is. Ez már nem az illatterápia része, hanem az illóolajok gyógyászati célú felhasználása.Belsőleges felhasználásnál, azaz etetve az illóolajokat, szintén zsíroldékony tulajdonságuknak köszönhetik, hogy átjutnak az állat szájnyálkahártyáján, illetve az emésztőrendszer későbbi szakaszát borító nyálkahártyákon át a vérkeringésbe. A vérkeringésbe tehát a bőrön, a légutakon és az emésztőrendszeren át juthatnak be a hatóanyagok, és innen továbbítódnak a test különböző pontjai felé.

Mi a teendő, ha valamilyen allergiás reakciót tapasztalsz (kiütést, duzzanatot, nehézlégzést, levertséget)?

 • Valamilyen bázisolajjal le kell mosni, erre az olívaolaj nagyon megfelel. (Vízzel nem érdemes próbálkozni, mert a vízben nem oldódik az illóolaj.) Majd ha jó bőven lemostad olívaolajjal, utána már le lehet mosogatni ezt a bázisolajat meleg vízzel is.

 • Ha már enyhültek a tünetei, akkor is tartsd nyugodt, biztonságos helyen, legyen előtte mindig tiszta, friss víz.

 • Ezek a reakciók akkor is megjelenhetnek, ha a keverék, amit használtál, túl erős, illetve ha a használt olajkeverékben olyan illóolajat alkalmaztál, ami ellenjavallt. Azt is számításba kell venni, ha az állat túl érzékeny, túl fiatal vagy idős, illetve ha a felhasznált illóolaj nem tiszta. Ezért csak terápiára alkalmas illóolajat használj az állatok esetében is!

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK- LOVAK AROMATERÁPIÁJÁRÓL:

https://docplayer.hu/475980-A-kiadvany-megjeleneset-tamogatta.html

bottom of page