top of page

Csakratisztítás illóolajokkal

A csakrák már tudományosan bizonyított energiaközpontok, melyekhez meridiánok, szervek működése is kapcsolódik. Abban az esetben, ha fizikai testet körülvevő energiamező sérül, a testünk élénksége, ereje és általános egészségi állapota megromlik. A csakrák nem megfelelő működése diszfunkciót is okozhat a hozzá tartozó szervben, vagy akár rossz érzelmi állapounk, fokozott és állandó stresszhelyzet, szorongás is leállíthatja a megfelelő működésüket. Az aromaterápia egy olyan kiegészítő gyógymód is lehet, mely remekül alkalmazható fizikai tüneteket kezelő módszerekkel együtt is. Mikor az energiatestek energiái megerősödnek és aktivizálódnak, felgyorsul a fizikai test felépülése. Az illóolajok hatása fizikai, érzelmi, mentális és szellemi reakciókat von maga után.


A csakrák vagy erőközpontok, az indiai filozófia szerint egymással összefüggő pontok, amelyeken keresztül az ember testében hullámzik az energia, a prana. A csakrák a gerinchez és az idegrendszerhez különböző mirigyeken és idegdúcokon keresztül kapcsolódnak. A teljes csakrarendszer rendkívül összetett: 7 fő, és több mint 300 kisebb csakra van az emberi testben. A csakrarendszernek és a rendszer hálózatának részletes térképét évezredeken keresztül használták a keleti gyógyításban és miszticizmusban. A csakrák az óramutató járásával megegyező irányban forognak, ha környezetükből energiát vesznek fel, ellenkező irányba, ha energiát adnak le.


Az 1. a gyökércsakra (alap) a gerinc oszlop alsó végénél,

a 2. a szexcsakra (szakrális) a köldök alatt,

a 3. a napfonatcsakra (solar plexus) a köldök fölött,

a 4. a szívcsakra a szívnél,

az 5. a torokcsakra a toroknál,

a 6. a homlokcsakra (harmadik szem) a szemöldökök között és

a 7. a koronacsakra a fejtetőn található.A hét csakra olyan összefüggő rendszert alkot, mint a naprendszerünk. Testünk az Univerzum leképeződése, s ez utóbbit szintén tekinthetjük egy hatalmas testnek, amelynek hét energiaközpontja van. A kozmosz hét energiaközpontját az ókoriak a naprendszer hét klasszikus planétájával azonosították. A fizikai síkon megközelítőleg az endokrin rendszerrel esnek egybe.A hét nagy csakra ugyan nem észlelhető anatómiai értelemben, ám metafizikai úton összeköttetésben áll a fizikai test bizonyos rendszereivel.


Minden csakrának van helyes működése, ami természetesen nagyon komplex, van alulműködése és túlműködése is. A csakratisztítás elsődleges feladata, hogy az érzéseket és a gondolatokat, melyek a problémát okozták felszínre hozzák, majd megfordítsák a polaritását. A blokkok leggyakrabban régi traumák, félelmek, szorongás, stresszhelyzetek, bánat, konfliktusok vagy régóta fennálló negatív érzelmi vagy gondolati minták miatt alakulnak ki. A rendszeres, rövid reggeli meditáció, az aromaterápia alkalmazása, akár egy illóolajos fürdő vagy a megfelelő színű öltözék kiválasztása viszont egyszerű, mégis hatékony lehet.
 

Az illóolajokat többféleképpen is használhatjuk. Válasszunk ki a csakrához tartozó illóolajok közül egy olyat, amelynek az illata a legkellemesebb a számunkra.


1. A gyökércsakrához hozzárendelhető illóolaj az, amelyik megszilárdít, megerősít és egyensúlyba hoz, erre alkalmasa pacsuli (Pogostemon cablin), a vetiverfű (Vetiveria zizanoides) és a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris).

2. A szakrális csakrához bármely ézéki, erotikus vagy melegítő illóolaj használható, ilyen a szantálfa (Santalum austrocaledonium), a gyömbér (Zingiber officinale) és a majoranna (Origanum marjorana).


3. A napfonatcsakrához, minden védelmező, kiegyensúlyozó, tisztító illóolaj megfelelő, ilyen az édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce), a citrom(Citrus limon), és a bazsalikom (Ocimum basilicum).4. A szívcsakrához, a szeretet érzését kiváltó illóolajat válasszunk, ilyen a geránium (Pelargonium graveolens), az ilang- ilang (Canaga odorata), és a rózsa (Rosa damascena).5. A torokcsakrához önkifejezésünket felszínre hozó illóolajak segítenek, ilyen az eukaliptusz (Eucalyptus globulus), a tea- fa (Melaleuca alternifolia) és a koriander (Coriandrum sativum).6. A homlokcsakrához a koncentrációt és az intuíciót segítő illóolajok tartoznak, ilyen az erdei fenyő (Pinus sylvestris), a rozmaring (Rosmarinus officinalis) és az olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum).


7. A koronacsakrához a bölcsességet megtestesítő illóolajak javasoltak, többek közt a tömjén (Boswellia carterri), a neroli (Citrus aurantium var. amara) és az atlasz- cédrus (Cedrus atlantica).Ezek segítségével pár perc alatt feltölthetjük egész energetikai rendszerünket. Elég csak egyszer beleszippantani az illóolajba, és máris kifejti a hatását. Párologtatással ha aroma diffúzort használunk, akkor nemcsak jó illat lesz a lakásban, hanem észrevétlenül erősítjük a gyenge csakrákat. Masszázsolajba is keverhetjük, de kozmetikumokba is tehetünk pár cseppet a megfelelő illóolajból.

Ha a fürdővizünkbe szeretnénk ke- verni, akkor mindig oldjuk fel előtte az illóolajat emulgátorban, (méz, tej, tejszín, tejföl, növényi olaj) mielőtt a kádba rakjuk. A fürdővízhez gyógyteát és kristályokat is adhatunk. A fürdő akkor a leghatékonyabb, ha minden csakránk a víz alá kerül.Felhasznált irodalom


Angela Gentner–Günther Hohenberger (2013): Gyógyító kristályok lexikona. Bioenergetic Kiadó, Budapest.


Emma Mildon (2016):Útkeresők kézikönyve. Édesvíz Kiadó.Budapest.


C.W. Leadbeater (2006): A csakrák. Magyar Teozófiai Társulat, Budapest.


Jade Shutes (ford. és szerk. Hollódi Gergely): Illatos utakon,aromaterápiás alapkurzus jegyzet,


The East-West School for Herbal and Aromatic Studies,Chapel Hill, NC, USA Milli D. Austin (1997): A gyógyító fürdők. Forever Kiadó, Pilisszentiván.


Gill Farrer-Halls (2008): Az aromaterápia bibliája. Alexandra kiadó


Natural chakra healing: Forrás: http://naturalchakrahealing.com/chakraherbs.html


1 382 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

ความคิดเห็น


bottom of page