top of page

TISZTA LEVEGŐT! 🌿 A növények és az esszenciális olajok tisztítják a belső terek levegőjét 🌱

Frissítve: 2021. okt. 10.Nem is gondolnánk, hogy a belső terek levegője a legtöbb esetben sokkal szennyezettebb, mint a városi levegő. A lakások, házak levegőjében megannyi, az egészségünkre káros mikroorganizmus, pollen, toxikus és vegyi anyag lebeg, amelyeket belélegezve hosszú távon egészségünk látja kárát.


Életünk nagyobb részét a négy fal között töltjük el, főként a lakásunkban, a házunkban, - ha

csak az alvással töltött órákra gondolunk-, illetve a munkahelyünkön, és gyerekként az iskolapadban. Ehhez képest igencsak csekély időt szentelünk a természetben, friss levegőn való kirándulásnak, sétának, sportolásnak. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a

veszélyekkel, és ennek tudatában tegyünk is ellene.


„Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága 2010 februárjában hívta fel a figyelmet arra, hogy több veszélyes légszennyező anyagból sokkal több van a beltéri levegőben, mint a szennyezettvárosi levegőben. Ez különös aggodalomra ad okot, ha belegondolunk, hogy életünk döntő részét – egyes időszakokban akár 90%-át is – négy fal között: a lakásunkban, a munkahelyünkön, fiatalon az iskolákban, azaz belső terekben töltjük, és elenyésző időt vagyunk csak a szabadban. Érdekes tény, hogy amíg az erdőben egy köbméternyiterületen csupán 5 baktérium, addig egy párizsi belvárosi lakás szobájában kb. húszezer, és egy egy négyzetméteres szőnyegen akár több mint két millió baktérium nyüzsög.Azokban a szobákban, és helyiségekben ahol ritkán szellőztetünk, de sok időt töltünk el – ilyen például a hálószoba - egy idő után felszaporodik a szénmonoxid, mely színtelen, szagtalan, íztelen gáz, és rendkívül mérgező. Akadályozza a szervezet oxigénfelvételét, mivel a vér hemoglobinjában található vassal reakcióba lép, és stabil komplexet alkot. A másik igencsak veszélyes gázhalmazállapotú anyag a formaldehid. Ez a szennyező anyag leginkább a fakészítményekből jut a levegőbe, majd a szervezetünkbe.cigarettából és a főzéskor is ez az anyag szabadul fel. Formaldehidet tartalmazhatnak a fa bútorok, ajtók, farostés rétegelt lemezek formaldehid alapú műgyanta ragasztóanyagai, illetve a hang és hőszigetelő habok. Nem szabad legyintenünk a kozmetikumokra sem, mint amilyen a körömlakk, a folyékony szappanok, fogkrémek és tusfürdők vagy a háztartási tisztítószerek. A vegyszerek fokozottabb használatának elterjedésével pedig rengeteg mérgező anyag jut a levegőbe.Ugyancsak említést érdemel a falfestékekből magas koncentrációban kipárolgó illékony szerves oldószerek (VOC), melyek a nyálkahártyát és a tüdőt irritálják, károsítják, allergének, rákkeltőek vagy az idegrendszert károsító vegyületek. 1984-ben a NASA kutatásai bizonyították először, hogy a leghatékonyabban a zöld növények tudják tisztítani a levegőt,

ha a szellőztetés nem megoldható, mint mondjuk egy űrhajó belsejében. A NASA Clean Air Study (Tiszta levegő tanulmány) kutatásai bebizonyították, hogy példának okáért a csüngő csokros inda (Chlorophytum comosum) 24 óra alatt 96%-al csökkkentette a szoba szénmonoxid tartalmát, míg a nitrogén dioxid szint 99%-kal csökkent. A növények a tértisztításban hatékonyak, gyorsak, és az eredmény mérhető. Már három közepes növény is

elégséges, hogy megszűrje egy átlagos szoba levegőjét.A 100%-os tisztaságú, hamisítatlan, hígítatlan illóolajok tökéletes megoldást jelentenek, ha a levegőben terjengő kórokozókat kell hatástalanítani. Ezeket ultrahangos hidegpárásítóval a leghatékonyabb a levegőbe juttatni. Ne használjon mesterséges aromaolajokat ezekben a modern ultrahangos párásítókban, mert károsítják a készüléket- ill. soha ne használja a természetes, tiszta illóolajokat aromamécsesben, láng felett, mert elveszítik jótékony hatásukat 40C fok felett!


Az esszenciális illóolajok erejét érdemes kihasználni a munkahelyünkön is, különösen, ha nagy területű, több fős open office (egyterű irodák) kialakítású környezetben dolgozunk, ahol a legártatlanabb kórokozók is gyorsabban terjedhetnek a nyitott térben.


Őszi-téli időszakban kiváló és természetes módszer a levegő tisztítására. Óvodákban, iskolában végzett tesztek során az a tapasztalat (több országban végzett tesztek alapján), hogy ahol a tanteremben, óvodai szobában rendszeresen citrom illóolajat párologtattak, lényegesen kevesebb volt a megbetegedések száma.


Gyermekek esetében a legjobb és legbiztonságosabb párologtatási forma szintén levegő tisztítására, alvási zavarok vagy lelki problémák enyhítésére kiváló megoldás. Használhatjuk a frissesség és a koncentráció fenntartására, növelésére.


Érdemes hálószobában is használni, elalvás előtt akár levegőtisztítás, akár az alvás elősegítésére szeretnénk bevetni illóolajokat. Gyerekszobában főként javasolt akár tanuláshoz, levegőtisztításhoz vagy elalvás előtt kapcsoljuk be a diffúzorunkat. Több működési időtartam beállítható a készülékeken, így nem kell aggódnunk a kikapcsolása miatt.
AZ ULTRAHANGOS PÁRÁSÍTÓK ELŐNYEI:


-A speciális ultrahangos párologtatók a vizet hő nélkül alakítják át finom, frissítő köddé, melyet gyengéden szór szét a helyiségben, anélkül hogy az esszenciális olajok az értékes tulajdonságaikat elveszítenék.

-Az illóolajok a vízzel együtt atomizálódnak parányi ion részecskékké és aktív oxigén ionokká, amelyek könnyebben felszívódnak az emberi testbe, mint a hagyományos diffúzorok (mécsesek, melegpárásítók) által párologtatott olajok.

-A jótékony hatás mellett páralecsapódás nélkül párásítják a belső terek télen rendkívül száraz levegőjét, hiszen hideg, illatos párát biztosítanak. Használhatjuk otthon, irodában, üzletben, spa-wellness helyiségekben, stb.

-Speciális műanyaggal/anyagokkal készül, amely ellenáll a kémiai korróziónak, a növényi esszenciáknak és a víznek.

-Környezetbarát technológiát alkalmaznak, így biztonságosan használhatóak.
Citrom és eukaliptusz


A citrom illóolaja a légtérben bizonyítottan fertőtlenítő hatású. Kimutatták, hogy a citrom (Citrus limon)illóolaja a levegőbe juttatva a meningococcus baktériumot mindössze negyed óra, a pneumococcustpedig három óra leforgása alatt hatástalanította egy egy négyzetméteres helyiségben.Ám a citrom nem az egyedüli nagyágyú. A kakukkfűnek (Thymus vulgaris), az eukaliptusznak (Eucalyptus sp.), vagy a szegfűszegnek (Eugenia caryophyllata) is hasonló a hatása.


A citrusolajok kiválóan alkalmasak légterek tisztításához, mivel magas limonén tartalmuk van-ez a természetes kémiai vegyület tudományos kutatásokkal igazoltan tisztító, fertőtlenítő hatásúak- levegő, felületek és bármilyen élő szervezet számára.
doTERRA Purify Tisztító Esszenciális Olaj Keverék 15 ml


A dōTERRA® Purify CPTG® illóolaj-keverék környezetünkből természetes módon tisztítja a szagokat és más szennyező anyagokat, mérgező adalékanyagok nélkül.Frissítő illatával megsemmisíti a kellemetlen szagokat és tisztítja a levegőt.Ez a citrusos és fenyős aromájú esszenciális olajokat ötvöző, felemelő keverék könnyed, friss illatot hagy maga után a felületeken és a levegőben egyaránt, hatékonyan tisztítható vele otthonunk valamennyi szeglete. A Purify citromból, zöldcitromból és fenyőből kivont esszenciális olajokat tartalmaz, melyek mind közismertek a tisztító tulajdonságaikról, emellett szibériai fenyő és feketefenyő kivonattal is kiegészül, hogy a levegőt is frissítse. A hozzáadott citromfű, teafa és korianderzöld illóolajai által egyedülálló keveréket alkot.

doTERRA On Guard- Védelem Esszenciális Olaj Keverék 15 ml


A dōTERRA egyik legnépszerűbb keverékének, a dōTERRA OnGuardnak minden háztartásban ott a helye, hiszen elképesztő jótékony tulajdonságokat kínál. Az On Guard az egyedülálló összetételével az immunrendszer támogatására készült. Vadnarancsot, szegfűszeget, fahéjat, eukaliptuszt és rozmaring illóolajokat tartalmaz, hatékony alternatívát kínál a szintetikus anyagokat tartalmazó készítményekkel szemben. Egyedülálló aromájával az egyik legsokoldalúbban használt olaj. Biztonságos pultok felületén, mint mérgezőanyag mentes fertőtlenítő tisztító és hidegpárologtatóban a levegő tisztítására is alkalmas. Az On Guard az összetevőinek hatékonysága miatt kiváló a kórokozók kontrollálására és felszámolására.


FORRÁS: Aromatika magazin 2014 I.-II. sz. kiadvány

280 megtekintés0 hozzászólás

Opmerkingen


bottom of page