top of page

Ny√°ri kedvencekūüĆě- Citrom Esszenci√°lis OlajūüćčūüćĻ

A doTERRA egyik legn√©pszerŇĪbb belsŇĎleg is fogyaszthat√≥ olaja igaz√°n sz√©lesk√∂rŇĪ felhaszn√°l√°s√°r√≥l ismert. Az √©des √©s citrusos citrom ill√≥olaj t√°mogatja a l√©gzŇĎrendszer √©s az em√©sztŇĎrendszer eg√©szs√©g√©t. A diff√ļzi√≥ kedvence, a citrom √©rzelmileg energiz√°l√≥, tiszt√≠t√≥ hat√°s√ļ mind a szervezet√ľnk, mind a k√∂rnyezet√ľnkben-felhaszn√°lhat√≥ term√©szetes tiszt√≠t√≥szerekben.


A citrom ill√≥olajat hidegen sajtolj√°k a gy√ľm√∂lcs h√©j√°b√≥l. √Ātlagosan egyetlen citromfa 500‚Äď600 citromot termel √©vente, ami √©vente k√∂r√ľlbel√ľl 2 dl citrom ill√≥olajat eredm√©nyez. A doTERRA Citrom ill√≥olaj Olaszorsz√°gb√≥l √©s Braz√≠li√°b√≥l sz√°rmazik, amelyek ide√°lis termeszt√©si k√∂r√ľlm√©nyeket k√≠n√°lnak ennek atiszta √©s finom ill√≥olajnak az elŇĎ√°ll√≠t√°s√°hoz.


A citrus esszenci√°lis olajok, k√∂zt√ľk a citrom olaj√°nak a term√©szetes fŇĎ k√©miai alkot√≥eleme a Limon√©n nevŇĪ vegy√ľlet. A limonene nagy szerepet j√°tszik kedvenc ill√≥olajainak k√©miai anyag√°ban. A limon√©n tiszt√≠t√≥ tulajdons√°gait√≥l kezdve azon bel√ľl, hogy k√ľl√∂nf√©le testrendszereket t√°mogat, ha belsŇĎleg veszik ig√©nybe, sok elŇĎnyt k√≠n√°l. BelsŇĎ haszn√°lat elŇĎnyei k√∂z√∂tt elsŇĎsorban megnyugtathatja a gyomor-b√©lrendszert, t√°mogathatja a m√°j eg√©szs√©g√©t √©s anyagcser√©j√©t.K√≠s√©rleti kutat√°sok bebizony√≠tott√°k, hogy a limon√©n lenyel√©se t√°mogathatja az immunrendszer√©t.


A limon√©n egyike a sok csod√°latos molekul√°nak, amely szerepet j√°tszik abban, hogy az ill√≥olajoknak milyen hatalmas elŇĎnyei vannak. A Limonene annyi mindent k√≠n√°l, hogy a citrus ill√≥olajok minden otthonban k√∂telezŇĎek.


AZ AL√ĀBBI K√ČPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A LEMON- CITROM ESSZENCI√ĀLIS OLAJ TERM√ČKADATLAPJ√ĀT √ČS V√ĀS√ĀROLNI IS ITT TUD:MIRE HASZN√ĀLHATJUK A CITROM (LEMON) ILL√ďOLAJAT?


*Tiszt√≠t√≥, energiz√°l√≥ √©s √©rzelmileg √©l√©nk√≠tŇĎ citrom a t√∂k√©letes olaj, amelyet diff√ļz√°lhat a pozit√≠v hangulat √∂szt√∂nz√©s√©re. A belsŇĎleg bevett citrom seg√≠thet a szezon√°lis l√©g√ļti kellemetlens√©gekben, tiszt√≠t√≥ √©s em√©sztŇĎrendszeri elŇĎny√∂kkel j√°r. A citrom ill√≥olaj tiszta, friss, citrus illat√ļ, √©s k√∂ztudottan t√°mogatja az eg√©szs√©ges l√©gz√©sfunkci√≥kat. * A citrom ill√≥olaj elsŇĎdleges alkot√≥eleme a limon√©n, amely a h√°ztart√°si tiszt√≠t√≥szerek n√©pszerŇĪ √∂sszetevŇĎje. K√©sz√≠thet saj√°t z√∂ld tiszt√≠t√≥szereket a Citrom n√©lk√ľl√∂zhetetlen term√©kekkel, amelyek k√°ros vegyi anyagokt√≥l mentesek, √©s biztons√°gosak otthona √©s csal√°dja sz√°m√°ra.


*A citrom ill√≥olajat gyakran haszn√°lj√°k a fŇĎz√©sben, √©s mind s√≥s, mind √©des √©telekben n√©pszerŇĪ. Adjon n√©h√°ny cseppet hal- √©s csirke p√°cokhoz, vagy adjon egy cseppet a sal√°ta√∂ntethez. A s√ľtik, s√ľtem√©nyek, pudingok √©s p√©ks√ľtem√©nyek kedvenc adal√©kja a citrom, z√∂ld turmixokban is egyar√°nt √≠zletes.


*K√©sz√≠thet az olajjal eg√©szs√©ges, √≠zletes limon√°d√©t vagy egyszerŇĪen csak adja hozz√° v√≠z√©hez. 2 dl v√≠zhez 1-2 csepp aj√°nlott.ALKALMAZ√ĀSI TIPPEK:


- Diff√ļz√°lva (p√°rologtatva) a citromolaj felemelŇĎ k√∂rnyezetet biztos√≠t √©s elŇĎseg√≠ti a pozit√≠v hangulatot. Ennek az olajnak a fŇĎ k√©miai √∂sszet√©tele a limon√©n, melyrŇĎl kimutatt√°k, hogy energiz√°l√≥ √©s √©l√©nk√≠tŇĎ arom√°val seg√≠ti a hangulat jav√≠t√°s√°t. Ha diff√ļz√°lni akarja a citromolajat, haszn√°ljon h√°rom-n√©gy cseppet a v√°lasztott ill√≥olaj-diff√ļzorba.


- A citrom ill√≥olaj diff√ļzi√≥ja megtiszt√≠tani otthoni levegŇĎt √©s fel√ľleteket. Ak√°r a levegŇĎben l√©vŇĎ szagokat pr√≥b√°lja kik√ľsz√∂b√∂lni, ak√°r csak azt szeretn√©, hogy h√°za friss, f√©nyes √©s tiszta illat√ļ legyen, a citrom optim√°lis v√°laszt√°s a diffund√°l√°shoz - √∂nmag√°ban vagy a diff√ļzor kever√©k√©ben. J√≥ citromolaj diff√ļzor kever√©ket keres? Adjon 2 csepp citromot, 1 csepp lime-ot, 1 csepp levendul√°t √©s 1 csepp rozmaringot a diff√ļzor√°hoz a ‚ÄěTiszta ny√°ri konyha‚ÄĚ aroma √©rdek√©ben.


-Tegyen egy-k√©t csepp citrom ill√≥olajat egy poh√°r v√≠zbe egy friss√≠tŇĎ ital√©rt, amely elŇĎseg√≠ti az em√©szt√©st √©s term√©szetesen megtiszt√≠tja a testet.


-Adjon hozz√° citrom ill√≥olajat egy spray palack v√≠zbe az asztalok, munkalapok √©s egy√©b fel√ľletek tiszt√≠t√°s√°hoz.


-Helyileg is alkalmazhat√≥, azonban √ľgyeljen arra, hogy az olajat k√∂zvetlen√ľl a bŇĎrre vitel ut√°n NE √ČRJE NAPF√ČNY 12 √≥r√°n kereszt√ľl! √Črz√©keny bŇĎrre hig√≠tva haszn√°ljuk. Egy te√°skan√°l hordoz√≥olajba tegy√ľnk 2-3 cseppet.


-Pr√≥b√°lta m√°r haszn√°lni a citromolajat a bŇĎr√©re? Kider√ľlt, hogy ez az ill√≥olaj seg√≠thet a bŇĎrrad√≠roz√°sban. Ha beker√ľl a bŇĎr√°pol√°si rutinj√°ba, ez felfriss√≠tett, eg√©szs√©ges megjelen√©st k√∂lcs√∂n√∂z az arcbŇĎr√©nek. Saj√°t h√°zi h√°mlaszt√≥ bŇĎrrad√≠r k√©sz√≠t√©s√©hez keverjen √∂ssze 4-5 csepp doTERRA citrom ill√≥olajat kis mennyis√©gŇĪ zabpehellyel √©s v√≠zzel. Amikor a citrom zabpehelyrad√≠rt alkalmazza a bŇĎr√©n, √©rezni fogja, hogy a citrom ill√≥olaj tiszt√≠t√≥ √©s friss√≠tŇĎ tulajdons√°gai a bŇĎr h√°mlaszt√°s√°ra √©s tiszt√≠t√°s√°ra szolg√°lnak.


- M√≠g a citrom ill√≥olaj helyileg alkalmazva sz√°mos tiszt√≠t√≥ tulajdons√°ggal rendelkezik, belsŇĎleg is nagyon hasznos lehet. Amikor a szezon√°lis pollen √©s egy√©b k√∂rnyezeti t√©nyezŇĎk zavarni kezdik, pr√≥b√°lkozzon belsŇĎleg, hogy seg√≠tse a szezon√°lis l√©g√ļti kellemetlens√©geket.


-A citromolaj a l√©gz√©si kellemetlens√©gek seg√≠t√©s√©n k√≠v√ľl belsŇĎleg is bevehetŇĎ, hogy term√©szetes m√≥don megtiszt√≠tsa a testet √©s elŇĎseg√≠tse az em√©szt√©st. Adjon k√©t cseppet 2 dl v√≠zhez vagy folyad√©khoz. Miut√°n felfedezte az ill√≥olaj belsŇĎ bevitel√©nek elŇĎnyben r√©szes√≠tett m√≥dszer√©t, √©lvezheti a l√©gz√©sseg√≠t√©s √©s a testtiszt√≠t√°s elŇĎnyeit.
VEGYSZERMENTES √ČS K√ĖRNYEZETBAR√ĀT H√ĀZTART√ĀSTegyen citrom ill√≥olajat egy √ľveg v√≠zbe, √©s haszn√°lja h√°zi tiszt√≠t√≥szerk√©nt, amikor let√∂rli a munkalapokat, a baba etetŇĎsz√©ket, a f√ľrdŇĎszobai mosogat√≥t vagy b√°rmi m√°st, amihez a citrom tiszt√≠t√≥ ereje sz√ľks√©ges. Annak √©rdek√©ben, hogy a megold√°s m√©g erŇĎsebb legyen, fontolja meg egy kis ecet hozz√°ad√°s√°t. A citrom ill√≥olajjal k√©sz√≠tett h√°zi tiszt√≠t√≥szer sz√©ps√©ge, hogy nem tartalmazza azt a rengeteg vegyszert, amellyel a bolti tiszt√≠t√≥szerek rendelkeznek. Nyugodt lehet, hogy a Citrom olajjal k√©sz√ľltg tiszt√≠t√≥szere nem jelent vesz√©lyt √Ėnre √©s csal√°dj√°ra, mert vegyszermentes! Szeretne m√©g t√∂bb citromolaj-tiszt√≠t√°si √∂tletet? Pr√≥b√°lja ki ezt az egyszerŇĪ √©s hat√©kony √ľvegtiszt√≠t√≥t otthona sz√°m√°ra.


A makacs, ragad√≥s maradv√°nyok kor√°bban bosszant√≥ak voltak, de a Citrom ill√≥olaj seg√≠ts√©g√©vel √≥r√°kig tart√≥ s√ļrol√°s vagy m√©rgezŇĎ vegyi anyagok haszn√°lata n√©lk√ľl megszabadulhat ak√°r a zs√≠ros fel√ľletektŇĎl is. Leh√ļzta az √°rc√©dul√°t az √ļj vizes palackj√°r√≥l, vagy b√°rmilyen ragacsos maradv√°nyokat szeretne egy pillanat alatt elt√ľntetni? A kisgyermek matric√°k ir√°nti rajong√°sa gyakran okoz ragaszt√≥ rendetlens√©get a h√°l√≥szoba fal√°n? Tin√©dzsere nagy ragacsos rendetlens√©get hagyott maga ut√°n, miut√°n √∂t √≥r√°ja k√©sz√≠tett egy szendvicset? Norm√°lis esetben ezek a helyzetek hossz√ļ √©jszakai s√ļrol√°st jelentenek , m√©g mindig h√°trahagyva egy ragacsos rendetlens√©g maradv√°nyait. Egy kis citrom ill√≥olaj hozz√°ad√°sa egy rongyhoz azonban seg√≠t abban, hogy gyakorlatilag egy pillanat alatt megszabaduljon ezektŇĎl a rendetlens√©gektŇĎl (√©s m√°sokt√≥l).


Alkalmazhat√≥ a rozsdamentes ac√©lb√≥l k√©sz√ľlt k√©sz√ľl√©kek eset√©n is: egy citromolajban √°ztatott puha ruh√°val t√∂r√∂lje le ŇĎketa cs√≠kmentes tisztas√°g √©rdek√©ben. A citrom ill√≥olaj remek orvoss√°g az ez√ľst √©s m√°s f√©mek elszennyezŇĎd√©s√©nek korai szakasz√°ban. Nem kell kidobni √©kszereket, ez√ľstt√°rgyakat vagy egy√©b h√°ztart√°si cikkeket, amelyek elkezdtek elrontani - csak tegyen n√©h√°ny cseppet ebbŇĎl az ill√≥olajb√≥l egy vattacsom√≥ra, √©s d√∂rzs√∂lje r√° a foltokat, hogy visszahozza f√©mjeinek term√©szetes sz√©ps√©g√©t.


Gyeng√©d b√ļtorf√©nyez√©shez egyszerŇĪen adjon n√©h√°ny csepp citromot az ol√≠vaolajhoz egy rongyon, hogy megtiszt√≠tsa, megv√©dje √©s ragyogjanak a fa fel√ľletek! M√≠g a citrom csod√°kat tehet a f√°b√≥l k√©sz√ľlt b√ļtorokkal, a bŇĎrb√ļtorok karbantart√°s√°hoz is hasznos. Nagyon sok munk√°t √©s k√ľl√∂n√∂s gondot ig√©nyel a bŇĎr kanap√© vagy a bŇĎr sz√©k megŇĎrz√©se, de a citrom ill√≥olaj tart√≥s√≠t√≥ tulajdons√°gai r√©v√©n rengeteg munk√°t kivesz belŇĎle. Citromolajjal √°titatott ruh√°val t√∂r√∂lje le bŇĎrb√ļtorait, hogy elŇĎseg√≠tse a darab megŇĎrz√©s√©t √©s megakad√°lyozza a bŇĎr hasad√°s√°t.

RECEPTEK:Puha háztartási tisztító:


A f√ľrdŇĎszoba tiszt√≠t√°sa nem olyan √©lm√©ny, amelyet az emberek nagyon gyakran v√°rnak. Ha durva vegyszerekkel ragad egy kis, z√°rt t√©rben, akkor nem csak neh√©z l√©legezni, hanem eg√©szs√©g√©re is vesz√©lyes lehet. Ha legk√∂zelebb tiszt√≠tja a f√ľrdŇĎszob√°j√°t, mi√©rt ne pr√≥b√°lna √∂sszekeverni egy hat√©kony tiszt√≠t√≥szert sok olyan √∂sszetevŇĎvel, amely m√°r van otthon? Lehet, hogy m√©g mindig nem ez a kedvenc h√°ztart√°si feladata, de legal√°bb tiszta f√ľrdŇĎszob√°ja √©s tiszt√≠t√≥szerei lesznek, amelyek kiss√© megk√∂nny√≠tik a munk√°t.


Hozzávalók:

¬ĺ cs√©sze sz√≥dabikarb√≥na ¬ľ cs√©sze illatmentes foly√©kony kaszt√≠lia szappan 1 evŇĎkan√°l viz 1 evŇĎkan√°l ecez 5‚Äď10 csepp citromolaj Elk√©sz√≠t√©s:

Egy t√°lban keverje √∂ssze a sz√≥dabikarb√≥n√°t √©s a kaszt√≠lia szappant. Adjunk hozz√° vizet √©s keverj√ľk √∂ssze. Adjunk hozz√° ecetet √©s ill√≥olajat. A konzisztenci√°nak puha paszt√°nak kell lennie. L√©gmentesen lez√°rt ed√©nyben t√°roland√≥.


K√©sz√≠tsen kis t√©telekben, √©s l√©gmentesen lez√°rt ed√©nyben t√°rolja. Ez kettŇĎ-n√©gy alkalmaz√°shoz elegendŇĎ. Ez a puha kever√©k kiv√°l√≥an alkalmas a szappanmaradv√°nyok ls egy√©b lerak√≥d√°sok megszabadul√°s√°hoz, a foltok elt√°vol√≠t√°s√°ra, valamint a k√°d, a cser√©p √©s a WC vil√°gos√≠t√°s√°ra. Haszn√°lat√°hoz csak vigye fel √©s hagyja 5‚Äď10 percig hatni, majd d√∂rzs√∂lje. Miut√°n v√©gzett a s√ļrol√°ssal, vegyen egy nedves ruh√°t √©s t√∂r√∂lje le. Megjegyz√©s: ez a kever√©k kiv√°l√≥an haszn√°lhat√≥ konyhai mosogat√≥ vagy hŇĪtŇĎszekr√©ny tiszt√≠t√°s√°hoz is.FORR√ĀS:

https://www.doterra.com/US/en/education/pe/lemon-oil

https://www.doterra.com/US/en/blog/science-research-news-constituent-spotlight-limonene139 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page